Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Oсоговски манастир и Крива паланка – Северна Македония

  • Дата : 21 май 2022 (събота)
  • Цена: 35 лева

Тръгване  в 7.30 от кв. Казичене и в 7.50 от Руски паметник.

Туристите преминават в Република Северна Македония през граничен пункт Гюешево – Деве баир и се отправят към Осоговския манастир “Свети Йоаким Осоговски”, който се намира на 3 км югозападно от град Крива паланка.

В манастирския комплекс са разположени три храма – старата църква от 12 век е посветена на Рождеството на Пресвета Богородица и на нейния олтар иконите имат изключителна духовна и художествена сила. В притвора на храма има аязмо с непрестанно течаща вода.

Най-голям е храмът, посветен на Свети Йоаким Осоговски, като в притвора му се намират мощите на самия светец! Храмът е образец на възрожденската българска живопис. Външната фасада на храма е издялана от камък.

А малкият храм на Света Петка е сгушен покрай реката и е напълно слят с природата на Осоговска планина.

Туристите ще обядват в ресторанта над манастира, красиво разположен на горната тераса над манастира.

 След обяда  ще посетим град Крива паланка.Съботният ден е пазарен за Крива паланка.Туристите могат да пазаруват на зеленчуковия пазар, както и в големия супермаркет  до пазара.

Духовна и архитектурна ценност тук представлява и градската църква “Свети Димитър”.

В ранния следобед – при времева възможност – туристите могат да посетят и близкия парк с лебеди- Гиновци.

Цената включва

  • Транспорт,
  • Медицинска застраховка
  • Екскурзоводско обслужване

Общи данни за паспортов и визов режим:

Необходима е лична карта или задграничен паспорт с 6-месечна валидност към датата на пътуване; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Децата под 18 години трябва да имат задграничен паспорт и ако пътуват без родителите или само с единия родител – трябва да представят оригинал и копие на нотариално заверена декларация – съгласие за пътуване от родителите!

Туроператорът не носи отговорност за нередовните документи на туристите!