Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

3 март в Калофер и Карлово

  • 03 март 2021
  • Цена: 36 лева
Изглед към Калофер и паметника на Христо Ботев

Тръгване в 7.30 от Руски паметник по посока Карлово – Калофер.

В Калофер – пристигаме в 10.30. Калофер е малък град, разположен при южните склонове на Стара планина. Градът е основан през XVI век, когато България е още под турско робство, от будни и свободолюбиви българи, потомци на Калифер воевода. Ето защо Калофер бързо става крепост на българския народностен дух.

Най-напред ще разгледаме Къщата-музей на поета-революционер Христо Ботев.Това е домът, в който поетът прекарва детството си.В тази къща се завръща след учението си в Одеса, в нея получава и броя от Славейковия вестник „Гайда“, в който е публикувано първото му стихотворение „Майце си“. От този дом Ботев тръгва, за да пресече „Тиха бяла Дунава.“ При боевете за Калофер през 1877 г. къщата е опожарена, но по-късно е напълно възстановена по спомените на Ботевия брат о.з. ген. Кирил Ботев и на стари калоферци.

Ще разгледаме и Девическия манастир „Свето Въведение Богородично” в гр.Калофер.

Той съществува от началото на XVIII век. Преживял бурни времена на разорения и възстановявания, днес манстирът се радва на много посетители. „Свето Въведение Богородично” е девически манастир, разпространител е на съвременна духовна книжнина и се ръководи от игумения Валентина Друмева.

Обяд в Калофер.

Отпътуване за Карлово.

В Карлово – градът е разположен в южното подножие на Стара планина, известен е с производството на розово масло, но за всички нас – това е градът на Васил Левски. Тук е неговата родна къща, превърната в музей. Тези от туристите, които желаят, могат да я посетят.

Този път по програма групата ще посети Архитектурно-историческия резерват „Старинно Карлово“. В него са включени напълно съхранени 115 стари къщи във възрожденски стил.Ще разгледаме етнографската колекция в Мазаковата къща – „ Карловски градски бит от XIX – нач. на XX в.“
В къщата стаите са подредени тематично – Женската стая представя плетенето на калоферска (брюкселска) дантела, пренесена в България в началото на ХХ в.

Виждаме и традиционната кухня в един карловски дом, но най-силно впечатление в посетителя оставят салонът и двете гостни с дърворезбовани тавани , обзаведени с виенски мебели и украсени с оригинални тъкани от Карловско. В дома е пресъздаден и работният кабинет на Стефан Мазаков – народен представител от Карловско в две Народни събрания.

При времева възможност ще посетим и Бухаловия хан – най-красивата къща в комплекса „Старинно Карлово“. Тя е център на запазените занаяти в Карловско. Ще наблюдаваме сръчността на днешните майстори, които обработват дървото, метала, работят на тъкачни станове и плетат калоферска дантела.Всяка закупена вещ, сътворена в Бухаловия хан, мислено ще ни връща обратно в Карлово.

Бухаловият хан в Карлово

Ще разгледаме и историческият храм „Свети Никола“. Историята на храма е драматична, но църквата е жива и до днес. Храмът е построен през 1847г. от карловски и брациговски майстори. Големите икони, иконостасът и владишкият трон в него са дело на зографи и резбари от Дебърската художествена школа.

В двора на храма е погребана Гуна Кунчева- майката на Васил Левски.

Свободно време в центъра на Карлово – възможност за покупки от магазините на „Българска роза“.

В 17.30 часа – групата потегля обратно към София.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Групова медицинска застраховка на ЗД Евроинс АД
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването.

Цената не включва:

  • Входните такси на посещаваните музеи – заплащане на място. Входен билет – 3 лева, за пенсионери и учащи – 2 лева.