Туристическа агенция "Ваканция Роза"

Пещера „Проходна“ и Геопарк „Златна Панега“, 23.05.2020, събота, 27.06.2020, събота, Цена: 29 лева

Едноневна екскурзия

  • Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване, медицинска застраховка с лимит на отговорност 2000 евро от ЗД „Евроинс“.

Тръгване в 8 часа от Руски паметник по магистрала Хемус, посока Луковит. Към 10.30 гупата започва разходката в  Геопарк „Искър – Панега“ (Златна Панега).

Геопаркът включва района на Карлуковския карстов комплекс и ландшафтния парк „Панега“. Пътеката минава изцяло покрай река Златна Панега, като на места пътят върви покрай скали, преминава по дървени мостчета на другия бряг и спира до множество беседки и места за отдих. Самата река е млечно-синя на цвят и е обхваната от богата растителност.

В близост до извора на реката са открити останки от римско селище и оброчна плочка на бога на медицината Асклепий.

Маршрутът е дълъг около 6 километра в двете посоки. И в зависимост от времето за почивки и снимки, преходът би отнел приблизително 2-3 часа. Почивка и обяд по желание на туристите.

В ранните следобедни часове туристите се насочват към  пещерата „Проходна“, известна и като „Божиите очи“.

Пещерата е лесно проходима през всички сезони. Намира се в близост до село Карлуково. Пещерният тунел е най-дългият в България – с 365 метра дължина и височина от 56 метра.  В резултат на ерозията в тавана на помещението се е образувал феноменът „О̀кната“ („Очите на Бога“, „Комините“) – два огромни, почти еднакви по големина отвора с формата на очи. Погледнати както от долу, така и от височина – те изключително много наподобяват очи, които сякаш се взират в посетителя. И още –  светлината в пещерата прониква през нейните „очи“.

Пещерата се състои от варовиков камък, като върху скалните пластове са се запазили вкаменелости от морски таралежи и амонити( вид мекотели с твърда черупка).

Към 17.30 часа групата се отправя обратно към София.

ВАЖНО: Моля туристите да бъдат с удобни обувки, съобразно вида на екскурзията.

За по-голямо удобство на всеки турист е желателно той да носи със себе си сандвичи и вода.