Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Фестивал на мелнишкото вино”Златен грозд” 2020, 08.02.2020, събота, Цена: 35 лв.

Златолист и Мелник

Посещават се: храмът на Свети Георги в село Златолист и град Мелник с чудните пирамиди.

Тъй като периодът все още е зимен – Роженският манастир ще бъде разгледан само при добро време.

Тръгване в 7.30 от Руски паметник по посока Благоевград, Сандански, Златолист – 190 км.

В 10.30 групата пристига в село Златолист, за да разгледа живописния храм с цветния двор, в който вековният чинар бележи повече от 1300 години.В молитвен кът е превърнат и гробът на Преподобна Стойна, народните вярвания разказват за чудеса!

12.30 – посещение на град Мелник и приобщаване към празненствата по случай Фестивала “Златен грозд”, с който се отбелязва празникът на виното, като тук най-популярно е виното от местния сорт “широка мелнишка лоза”.

Много местни изби излагат своята продукция, която може да се дегустира, преди да се закупи.

Обяд в Мелник с чаша вино.Интересни обекти за посещение тук са Кардопуловата къща, Музеят на виното и възрожденските храмове, от които ще бъде разгледан храмът на Свети Антоний.

При възможност и желание на туристите, ще бъде посетен и   Роженският манастир – иконите на  прекрасния иконостас са рисувани от монах Алексиос от град Янина. До началото на 19 век обителта е управлявана от Иверския манастир на Света гора.

17.30 – отпътуване за София.

Цената включва:

* Транспорт с лицензиран автобус

* Присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването и екскурзоводски беседи за посещаваните обекти.

Допълнителна информация:

Църквата “Свети Георги”, в която е живяла Преподобна Стойна, пази уникални икони и стенописи.Вътрешният облик на храма с оцветените колони и амвон е типичен за българските възрожденски храмове от областта Македония.Мястото е забележително и с живота на Преподобна Стойна – живот по Бога и в уединение.