Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Екскурзия до Бурса и Никея, 15-17.06.2020, понеделник-сряда, 03-05.07.2020, петък –неделя, Цена: 249 лв.

3 дни/ 2 нощувки със закуски и транспорт

1 ден

Тръгване в 6.00 от пл. Руски паметник по посока Пловдив, Свиленград, Истанбул, Бурса – 705 км.

В Бурса туристите пристигат около 16.00 часа и ще бъдат настанени в хотел „Чешмели“3*/ Hotel “Cesmeli” 3*или подобен на него в идеалния център на града. Свободно време за разходка и вечеря в близките до хотела чаршии. 

2 ден  

Закуска в хотела.Ще бъдат разгледани забележителностите на Бурса – базарът за коприна Коза хан, който от 1490 г. е център на търговията с коприна – сградата разполага с 95 помещения със запазена старинна архитектура, джамиите Йешил Джами и Улу Джами с 20 блестящи купола и забележителен шадраван във вътрешния двор. Посещаваτ се и чаршиите Капаль и Узун – Дългата чаршия с платове, кристални чаши за чай, порцелан, дрехи, екзотични подправки и т.н.Туристите ще могат да погледнат града отвисоко от панорамната площадка с гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан.

По желание: изкачване до зеления парк в планината Улудаг – допълнително заплащане от 20 евро с включен билет за кабинковия лифт.Там туристите могат да се любуват на зелените гори във високите части на парка.

В града трябва да се опитат и вкусните местни деликатеси – Искендер кебап и захаросани кестени.

***Бурса се намира на пътя на коприната, в подножието на планината Улудаг, известна в миналото като Витински Олимп. Градът е потънал в зеленина, а Улудаг е най-известният зимен курорт в Турция. От византийско време до днес Бурса е известна с термалните си извори.

3 ден

Закуска и освобождаване на хотела.

Свободно време в Бурса или пътуване до Изник – старата Никея – 76 км.

Изник (на турскиİznik) е град в Турция, разположен на езерото Изник (İznik Gölu) на малоазиатския бряг срещу Истанбул. В Античността градът носи името Никея и е главен град на областта Витиния. В християнската епоха градът е известен с Никео-Цариградския Символ на вярата, приет на Първия – 325 г.,и Втория Вселенски събор, и с факта, че в Никея е проведен и Седмият вселенски събор през 787 г.

През 1204 г.тук император Теодор Ласкарис основава Никейската империя.

Днес малкият град Изник е център на керамичното производство в Турция. Тук се произвежда известният изнишки порцелан.

В Никея ще бъдат разгледани: крепостните стени, църквата „Св. София“ от IV век, Дворецът на Константин Велики и историческия център на Стария град.Туристите ще могат да обядват на брега на красивото езеро, на което е разположена Никея.

14.30 – отпътуване за България.

Пристигане в София късно вечерта.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*
  • 2 нощувки със закуски в хотел “Чешмели“3* в идеалия център на Бурса
  • Присъствие на местен екскурзовод с български език
  • Присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването
  • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 2000 евро от ЗД Евроинс.

Цената НЕ включва:

  • Изкачването с кабинков лифт до високите части на националния парк Улудаг – допълнително заплащане от 20 евро на човек с включен билет за лифта.
  • Пътуване до град Никея и разглеждане на забележителностите му – 15 евро на човек.
  • Лица над 65 години доплащат 3 лв. за своята медицинска застраховка.