Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Чирпанският манастир „Свети Атанасий“ и Старият Пловдив

  • 22 август 2020 (събота)
  • 30 август 2020 (неделя)
  • Цена: 35 лева
  • Тръгване в 7.00 от Руски паметник по магистрали “Тракия“ и „Марица“ към манастира „Свети Атанасий“, село Златна ливада.


Чирпански манастир Свети Анастасий Велики

Манастирът „Свети Атанасий” се намира на хълм над село Златна ливада, на  15 км от град Чирпан.
Това е най-старият манастир в Европа, лично основан от свети Атанасий, архиепископ Александрийски през 344 г. Свети Атанасий  посещава днешните български земи  заради участието си в Сердикийския вселенски събор през 343 – 344 г.

Манастирът включва църква, пещера-постница и аязмо с лековита вода.Поклонниците вярват, че лековитата вода помага при очни болести и при много други заболявания.

Ценни светини в манастира са подареното от наши художници Реймско евангелие и иконата на Свети Атанасий, подарена от Александрийския патриарх Петрос VII.

Иконата е изложена в манастирския храм.
Манастирът „Свети Атанасий” е действащ девически манастир.

След като бъде разгледана обителта, групата ще се отправи към град Пловдив, за да посети сърцето на града, а това е  комплексът „Старинен Пловдив“. В разходката по старите калдъръмени улички отвън ще бъдат видени къщите „Георгиди“, „Недкович“, „Ламартин“. Ще бъде посетен Етнографският музей, разположен в представителния дом на Аргир Куюмджиоглу. Наблизо са и два от най-старите и красиви възрожденски храмове на Пловдив – „Свети Свети Константин и Елена“ и „Света Неделя“.

Църквата „Свети свети Константин и Елена“ е разположена точно до източната порта (Хисар капия) на античния акропол. На минути път оттам е и просторният старинен храм „Света Неделя“ – 1832 г. И двете църкви са построени от брациговските майстори начело с Петко Боз.

Обядът ще бъде в ресторант „Алафрангите“ или в Гражданския клуб“.

По желание ще бъде разгледан и Амфитеатърът!

Разходката продължава в центъра на Пловдив, като ще бъде посетен квартал „Капана“ с неговите магазини и работилнички, както и Главната улица с Римския форум и Градската градина.

Потегляне обратно към София – около 17.30 часа.

 Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*
  • Групова медицинска застраховка
  • Екскурзоводско обслужване