Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Целебният извор в село Ситово и посещение на село Косово – Родопите

  • 21 август 2021 (събота)
  • 18 септември 2021 (събота)
  • Цена: 41 лева

Тръгване в 7.00 от Руски паметник по посока Пловдив, Асеновград, Ситово.

Пътуване към село Ситово, което е известно с красотата си и с целебния извор, който от векове помага на хора с нарушено зрение, кожни заболявания и проблеми с нервната система.

Аязмото с лековитата вода се намира над селото, близо до старинния храм “Света Богородица”. До църквата има малка постройка, която местните наричат “хотела”. Болните пият от водата и могат да престоят в “хотела” няколко дни. Смята се, че водата има несравними лечебни свойства.

За свойствата на водата в тази местност се споменава още по времето на траките. За това свидетелства ситовският надпис, който вече е разчетен и гласи:

” ……Великия Елис пи от извора на просветените и направи дома на извора, домът, който имаха ситите” – така текстът свидетелства за тракийската древност на мястото.

Разходка до извора, запознансто с обстановката, посещение на храма “Света Богородица”.

Отпътуване за Нареченски бани и село Косово. Нареченските бани имат дълга и драматична история, но в настоящия момент се радват на голяма популярност като място с целебна минерална вода, от която се лекуват множество заболявания, най-вече депресии и стресови състояния.Минералната вода съдържа радон и е с лечебна радиоактивност.

На връщане, по пътя към София – кафе-пауза и разходка до най-близкия минерален извор в парка на Нареченски бани.

Пристигане в село Косово. Обяд в местния ресторант „Безгрижен живот“.

В китното и красиво село Косово, разтлало се по склоновете на Родопа планина, има 63 сгради, обявени за паметници на културата. В Косово ще бъде посетен Етнографският музей, църквата „Успение Богородично“, както и къщата на строителя Хаджи Георги Станчовски – така наречената Ханджийска къща.

Ценни като образци на старата родопска архитектура са старото училище, параклисите „Света Неделя“ и „Свети Петър“, както и повечето стари къщи в селото.

Разглеждане на Косово и отпътуване за София.

Прибиране – около 20.30 часа.

Цената включва

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Посещения по програмата
  • Групова медицинска застраховка от ЗД Евроинс АД
  • Присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването.