Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Хаджидимовски манастир „Свети Георги Победоносец“, Гоце Делчев и село Лещен


© 2018 Evgeni Dinev

Дата: 18 юни 2022 (събота)

Цена: 41 лева

Тръгване в 7.30 от Руски паметник по посока Благоевград, Гоце Делчев, Хаджидимово.

Най-напред се посещава манастирът „Свети Георги“ в град Хаджидимово, красиво и свято място, „кацнало“ на един от многото хълмове в долината на река Места.

Манастирът е голям, разположен е на хълм и наподобява средновековна  крепост. В двора му откриваме  красива камбанария, а също –  голям чинар и бяла чешма.

С манастира е свързана легендата, според която  овчар от близкото село Горна Сингартия – днешен град Хаджидимово – три поредни нощи сънува млад мъж на бял кон, който му нарежда да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят разкопава хълма и там открива икона на свети Георги.Тази икона днес може да се види в манастирския храм и тя е чудотворна.  Така е  построен и самият манастир.

Ще бъде разгледана и близката зоологическа градина.

Отпътуване за град Гоце Делчев със старо име Неврокоп. Разходка в централната част на града и обяд в ресторант „Езерото“, разположен в Градския парк. Близо до Градския парк, една до друга са разположени възрожденските църкви „Успение Богородично“- старата църква и „Св.Св.Кирил и Методий“ – т.н. “нова църква“,както и Градският исторически музей.

Отпътуване за село Лещен. Селото привлича туристи с автентичния си вид и старите къщи, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). Обявено е за архитектурен резерват.  Лещен се намира в Западните Родопи, на 8 км от Гърмен и на около 15 км от Гоце Делчев. В близост до него са други две популярни селища – Ковачевица и Долен. От Лещен се разкрива красива панорамна гледка към Пирин планина.Местната църква „Света Параскева“ е създадена през 1833 година.

Тук може да бъде разгледана и така наречената „Глинена къща“, както и картинната галерия на Борис и Дарина Христови, в която освен картини, ще бъдат видени и дървопластики, изделия от камък и фотографии.