Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Хаджидимовският манастир” Свети Георги” и село Делчево (Гоце Делчев)

  • Дати:
  • 29 май 2021 (събота)
  • 05 юни 2021 (събота)
  • Цена: 38 лева

Тръгване в 7.00 от кв. Казичене и в 7.30 от Руски паметник по посока Благоевград, Гоце Делчев, Хаджидимово.


Най-напред се посещава манастирът „Свети Георги“ в град Хаджидимово, красиво и свято място, „кацнало“ на един от многото хълмове по долината на река Места.
Манастирът е голям, разположен е на хълм и наподобява средновековна крепост. В двора му откриваме красива камбанария, а също – голям чинар и бяла чешма.
С манастира е свързана легендата, според която овчар от близкото село Горна Сингартия – днешен град Хаджидимово – три поредни нощи сънува млад мъж на бял кон, който му нарежда да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят разкопава хълма и там открива икона на свети Георги.Тази икона днес може да се види в манастирския храм и тя е чудотворна. Така е построен и самият манастир.
Отпътуване за град Гоце Делчев със старо име Неврокоп. Разходка в централната част на града и обяд в ресторант „Орбел“, разположен в Градския парк. Близо до Градския парк, една до друга се намират  възрожденските църкви „Успение Богородично“- старата църква и „Св.Св.Кирил и Методий“ – т.н. “нова църква“, наблизо е и Градският исторически музей.

Отпътуване за село Делчево. Селото се намира на 9 км от град Гоце Делчев.  Старинните му къщи са накацали амфитеатрално по стръмния склон на планината. Доста от къщите имат еркерен  втори етаж и заедно с тесните калдъръмени улички  те оформят  типична възрожденска атмосфера. По-голямата част от къщите в Делчево са обявени за архитектурни паметници на културата.

Църквата „Успение Богородично“ е в центъра на селото. Строена  през 1838 г.,тя е трикорабна каменна постройка с галерия от юг и купол над  централния кораб. Висока художествена стойност в църквата имат рисуваният дървен иконостас с 10 сцени от „Шестоднева“, старите царски двери  и самите икони  – 66 на брой, рисувани през XIX в.

Районът около селото е подходящ за екскурзии и планинарство. По горските пътеки ще намерим заслони с чешми и огнища, букова вода, живописни водопади и поляни с билки и гъби.

Селото разполага с над 120 места за настаняване в уникални къщи за гости: Панайотовата, Соломонтовата, Четрафиловата, Янчевата, Златиновата и др.

В центъра на селото се намира  „Шапковатъ кръчмъ“, която е  съчетание от механа, терасиран двор с барбекю и хотелска база.  Със своя вид  и предназначение сградата представя историята, живота и културата на селото.

В 17.30 часа  групата отпътува за София.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Групова медицинска застраховка на ЗД Евроинс АД
  • Екскурзоводско обслужване