Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Уикенд в Сатовча и Долен, Западни Родопи

  • 27-28 ноември 2021
  • Цена: 85 лева

1 ден

Тръгване в 7.00 от пл. Руски паметник.


Разположено в котловина, сгушена в склоновете на Родопа планина, село Сатовча е привлекателно за туризъм сред природата във всички сезони на годината. Намира се на 28 км североизточно от град Гоце Делчев.

 Църквата „Света Неделя“ в Сатовча добива известност заради иконата на Свети Стилиян, молитвата пред която помага на деца и родители. Този светец е родом от Пафлагония в Мала Азия и е живял в края на IV и началото на V век. Почита се всяка година на 26-ти ноември. В храма „Св.Неделя” на своята икона  Свети Стилиян  е прегърнал четиринадесет пеленачета, което се свързва с избитите 14 хиляди младенци във Витлеем.

Много хора от различни краища идват тук, за да отправят молитва за сдобиване с рожба и за защита на децата им. За здраве на децата жените месят и раздават питки и варена царевица.

Стенописите в храма  са дело на Марко и Теофил Минови, те са с ярък и силно въздействащ колорит, а фигурите изпъкват с наситени и ярки цветове.

В селото има четири гимназии с по над 500 ученици. Земеделието продължава да е  основен поминък на хората тук, които отглеждат главно  тютюн и картофи. Наред с това селото и околностите му предлагат приятни изненади за любителите на селския и екологичния туризъм.
Голямо природно богатство в района са величествените иглолистни и смесени гори. Част от тях се разпростират в резервата „Конски дол” и в защитената местност „Манастирище”. В околностите на Сатовча има останки от античните селища и тракийските некрополи. От римско време датират осемте много добре запазени каменни моста около селото. Има сведения, че през 1207 г. по един от тях е превозено тялото на цар Калоян – един от най-великите български владетели, на път от Солун към Велико Търново.

Разходка в селото, разглеждане на църквата „Света Неделя“ и посещение на ателието на художника Цветан Кавраков, който рисува картините си върху пясъчна основа. Той е самоук и изключително талантлив.

Отпътуване за село Долен.

Село Долен е разположено в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев. Селото е високопланинско и се намира на 1020 м н.в.
Село Долен е създадено през ХVІ в. от българи, търсещи спасение от насилственото помохамеданчване. По време на Възраждането (XVIII-XIX век) селото е процъфтявало, а местните хора се занимавали с отглеждането на тютюн и добитък, със златарство и кираджийство.
Заради запазените си къщи от периода на Възраждането, през 1977 г. селото е обявено за исторически и архитектурен резерват. Резерватът обхваща 70 сгради паметници на културата. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните в някои от къщите. Сред забележителностите в селото е и църквата „Св. Никола”, построена през 1834 г. заедно с килийно училище, която впечатлява с иконостаса и иконите си.
Тесните калдъръмени улички са изключително атрактивни и пазят вида си отпреди два века. Други интересни забележителности са кръстовището „Кавалите”, Николовската чешма и чаршийската улица.

Разходка и нощувка в Долен.

Организирана вечеря – по желание с допълнително заплащане.

2 ден

Закуска в хотела, разходка сред улиците и къщите-музеи на Долен.

14.00 – отпътуване за София по пътя Сърница – Доспат. Кафе-пауза на живописния язовир Доспат.

Пристигане в София около 20.30 часа.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Групова медицинска застраховка
  • Присъствие на водач от Агенцията
  • 1 нощувка със закуска в хотел в с. Долен.

Цената не включва: Стойността на вечерята в ресторанта на хотела – заплащане на място.