Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Уикенд в Родопа планина

12-13 септември 2020

26-27 септември 2020

2 дни / 1 нощушка

Цена: 86 лева

Смилян, Могилица с „Агушеви конаци“ и пещерата „Ухловица“, Рудозем, Буково, връх Драгойна, Златоград

Цената включва транспорт, 1 нощувка със закуска в хотел „Рубис“ 3* в Рудозем и посещения по програмата, медицинска застраховка и присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването.

1 ден

Тръгване в събота, 12.09., от пл. Руски паметник в 7.00 по магистрала „Тракия“, посока Пловдив, Асеновград, село Смилян. Обяд в село Смилян и пътуване до село Могилица, където ще бъдат разгледани известните „Агушеви конаци“. „Агушевите конаци“ са най- популярната архитектурна забележителност в тази част на Родопите. Построени са в периода от 1825 до 1872 г. от местния българо-мохамедански първенец Агуш Ага за него и синовете му. Комплексът се състои от две сгради (конаци), всяка с отделен двор и кладенец, като постройките са оградени с общ зид. На един от зидовете е издигната  каменна кула, подобна на морски фар.

Посещение на пещерата „Ухловица“  – пещерата е благоустроена и се намира в местността Сините вирове. В нея могат да се видят каскади от синтрови езерца – 7 на брой, скални водопади – най-големият от които е леденият бял водопад- и характерните скални образувания. Там гнездят 8 вида прилепи. Туристите трябва да знаят, че до входа се стига по 180 железни стъпала, а вътре в пещерата отделните зали, разположени една над друга,  са свързани чрез 280 стъпала.

След посещението на „Ухловица“ групата се отправя  към град Рудозем, разположен на река Арда. Рудозем се намира в района на Горна Арда, в най-югоизточните части на Западните Родопи. Градът е част от живописна долина, наречена Среднореката, тъй като в нея се сливат двата притока на Арда –  Елховската (Янусдере) и Чепинската река (Чангърдере). В Рудозем, покрай Арда има красив крайречен булевард.

Нощувка в хотел „Рубис“ 3* в град Рудозем.

2 ден

Закуска в хотела и отправяне към село Буково.

От центъра на Буково тези, които желаят, ще се отправят на пешеходен преход до връх Драгойна – около 2 часа на посока.

Връх Драгойна е един от най-северните ридове на Родопите между село Драгойново и село Буково. На самия връх се намира тракийско светилище,обитавано от 13-и до 3-и век преди Христа.На километър от близкото село Драгойново е открита и крепост от византийската епоха, като в същия район са разкрити и три уникални църкви. Местните наричат крепостта Козлек, а според легенда тя е  управлявана от болярина Драгой.

Групата, която няма да се качи на връх Драгойна, продължава към Златоград. В този град-паметник на Родопското възраждане ще бъде посетена църквата „Успение Богородично“ – първият построен храм в Родопите по време на Османското владичество през 1834 г.Ще бъде разгледан и местният Етнографски музей, който представя бита и обичаите на родопчаните. Туристите ще опитат популярното „въртяно кафе“ – златоградския специалитет , ще видят паметника на Делю войвода и ще разгледат Архитектурния резерват – къщите в Старата махала с бели зидове, широки дъбови врати и кръгли комини.

Завръщане в село Буково и отпътувне за София.

Предполагаемо прибиране в София – към 21.00 часа.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел „ Рубис”3* в град Рудозем
  • Посещения по програмата
  • Групова медицинска застраховка
  • Присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването

Цената не включва:

  • Стойността на билетите за посещение на „Агушеви конаци“ и пещерата „Ухловица“.
  •  По желание – Пътуване до Златоград – осъществява се при 10 записани туристи – 5 лв. на човек
  •  Входна такса за посещението на Етнографския музей в Златоград