Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Уикенд в Ниш – градът на Константин Велики, ДАТА: 27-28.06.2020 / ЦЕНА: 135лв.

1-ВИ ДЕН:
Отпътуване от Ямбол в 03:00ч. от Автогарата по маршрут Стара Загора – София – Калотина – Пирот.04:00ч. – Стара Загора /баня Пиперка/.07:30ч. – София /площад „Руски паметник“/.
Свободно време в Пирот с възможност за посещение на съботния пазар /стоките там са от местни производители и са екологично чисти. Цените са ниски и може да се пазарува с левове/. При времева възможност разглеждане на Музеят на Понишавието. Той се помещава в старинна балканска къща на около 200 години. Любопитен факт е, че някои от сцените на сръбския филм Зона Замфировна са снимани именно там.Отпътуване за Ниш. Настаняване в хотел.


Следобедна пешеходна разходка в центъра на Ниш: Площадът на Освобождението, в центъра на който е Паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936г.; сградата на Кметството, построена за седалище на Народната банка; Националния театър; крепостта от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Наисус; двореца “Бановина”, построен през 1886г. като административна сграда и полицейски участък, а днес – седалище на Нишкия университет.
20.00ч. организирана вечеря в ресторант в района на „Казанджийското сокаче“. То представлява стар градски център, построен през първата половина на 18 век. Мястото някога представлявало улица, изпълнена с магазинчета за разнообразни сувенири и занаятчийски къщи, произхождащи от турския период на града. “Казанджийското сокаче”носи националния облик на страната и е комплекс с голяма архитектурна стойност.За съжаление само една част от тези сгради е запазена и до днес. Сега на улицата можете да откриете изобилие от приятни кафенета и ресторанти /по желание/.


2-РИ ДЕН:
08:00ч. Закуска в хотела.
09:00ч. Освобождаване на хотела.
Посещение на Челе кула (кулата на черепите), уникален паметник, свързан с борбите за национално освобождение на Сърбия през XIX век. Тя е построена през 1809 г. по заповед на султан Махмуд II и нишкия управител Хуршид паша. В стената й са вградени черепите на над 900 сърби, убити през Първото сръбско въстание, включително на войводата Стефан Синджелич. Кулата е издигната на тогавашния най-оживен и важен път през града – Цариградския друм, за да бъде видяна от всеки преминаващ по него пътешественик – като поучение какво се случва с бунтуващите се срещу властта на султана. До освобождението на Ниш през 1878 г., стените с вградените черепи са стояли на открито, а след 1878 г. с дарения от местните хора над тях е издигнат православен параклис.Посещение на археологическо находище „Медиана“. Това е най-известното предградие в Ниш, родно място на римския император Константин Велики. Намира се в източната част на града, в близост до термални извори. Медиана е построена през 4-и век за лятна резиденция, която императорът посещавал в родния си град. На площ от 40 хектара, колкото заема мястото, могат да се видят останки от хамбар,
занаятчийски център, вили, минерални извори и вили с перистил, които са украсени с мозаечни подове. В сградата на музея, която се намира при самия обект, можете да видите някои от каменните скулптури, предмети които са били използвани за ежедневна употреба, както и останките на оловни тръби, чрез които от Нишка баня се е пренасяла топла, лечебна вода.


!!! БОНУС!!! По пътя към Цариброд/ Димитровград се посещава Суковският манастир “Успение Богородично”, любимо място на поклонниците. Манастирът е разположен на река Ерма, построен е през 1858 г.и е зографисан от самоковлията Васил Попхристов през 1869 г.Тук посетителите са привлечени и от уникалната фреска на Света Богородица Крилатица-Утешителка, изрисувана върху южната стена на храма. Много от туристите докосват образа на Божията майка, като знак за получаване на символична защита и укрепване.Манастирът е действащ и в него има магазин за продукти, произведени в стопанството на манастира.


Организиран обяд в хотел „Хепи“3* – Димитровград, Сърбия /по желание- 13лв. на човек/.
Oтпътуване за България.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:- Транспорт с лицензиран туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ” ЕООД- Ямбол;- Екскурзоводско обслужване от лицензиран екскурзовод на български език;- Водач по време на цялото пътуване;- Гранични, магистрални такси и паркинги;- 1 нощувка със закуска в хотел в Ниш;- Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с лимит на отговорност 5000 Евро.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:- Изхранване на обяд и вечеря;- Входни такси за туристическите обекти;- Разходи от личен характер.- Доплащане за медицинска застраховка “Травъл асистант” с лимит на отговорност 5000 евро за лица от 70 до 85 години – 2 лв./ден;
– Доплащане за медицинска застраховка “Травъл асистант” с лимит на отговорност 4000 евро за лица нa 86 и повече години – 15 лв. за целия период на туристическата програма;!!! За пътуването са нужни само лични карти!