Туристическа агенция "Ваканция Роза"

Троянски манастир и язовир “Сопот”, 21.06.2020, неделя, 19.07.2020, неделя, Цена: 36 лв.

Еднодневна екскурзия

Тръгване в неделя, в 7.00 от пл. Руски паметник по посока Ловеч – Троян -Троянски манастир.

В манастира – присъствие на неделната света литургия, разглеждане на манастира и свободно време за индивидуално възприемане на района.

В 12.30 часа – отпътуване за махала Баба Стана – част от село Орешак. Обяд в ресторант “Кайзера”, разглеждане на живописните сгради в махалата – всички те – и праклисът, и местното школо – имат външния вид на балканската възрожденска къща от 19 век.

Отпътуване за язовир “Сопот”. Язовирът се намира близо до село Голяма Желязна, на 30 km северозападно от Троян. Основният му приток е река Калник, която е приток на река Вит.

Язовирът е чудесно място за отдих, плаж, водни спортове и туризъм. По бреговете му има много любители рибари. Мястото е известно и с красотата на своите залези.

17.30 – отпътуване за София.

Допълнителна информация:

Троянският манастир е един от трите големи манастира на България. Съществува от 1600 г. Разположен е близо до река Черни Осъм в сърцето на Стара планина , близо до град Троян. Съборната църква е построена през 1835 г. на мястото на по-стар храм. Осветена е в чест на Успението на Пресвета Богородица и е украсена със стенописи от Захарий Зограф.

Особена ценност тук е и чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, копие на иконата от Светогорския Хилендарски манастир.

В двора на обителта се извисява пететажна звънарница. Манастирът разполага със свой музей, запазена е и стаята, в която е заседавал Тайният революционен комитет начело с В. Левски.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*
  • Екскурзоводско обслужване по програмата

Цената НЕ включва: стойността на обяда в ресторант „Кайзера“, която се заплаща на място.