Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Стефановден в Истанбул

Поклонническо пътуване

  • 25-28 декември 2020
  • 4 дни/ 2 нощувки
  • Цена: 149 лева

1 ден – 25 декември (събота)

Тръгване на 25 декември от София в 20.30, Руски паметник, в 21.30 на бензиностанция ШЕЛ Пазарджик, в 22.30 – на ОМВ бензиностанция до хотел Санкт Петербург-Пловдив, в 23.30 – на бензиностанция “Стаза” – Стара Загора, следва Свиленград, Капитан Андреево/Капъ куле, Истанбул.

2 ден – 26 декември (неделя)

Пристигане в Истанбул!

9.00 – Присъствие на празничната света литургия в храма на Българската екзархия „Св. Иван Рилски”. Красивата сграда на Българската екзархия е разположена в обширен, потънал в зеленина двор в кв. Шишли.  В старинната сграда се намират  кабинетът на Екзарх Йосиф с напълно запазена мебелировка, параклисът „Свети Княз Борис Михаил”, както и църквата „Свети Иван Рилски”.

Българската екзархия

12.00 – По желание – От морска гара Кабаташ туристите отпътуват за остров Халки/ Хейбелиада. Островът е амфитеатрално разположен с красиви къщи от 19 век, обшити с дърво, и градини с лаврови дървета.
Посещава се Богословското училище/ Семинарията  на върха на острова, в което са учили и служили Антим I, Екзарх Йосиф, Неофит Рилски и други възрожденски книжовници. В храма на училището се пази чудотворната икона на Света Богородица Несебърска, храмът пази и много ценни икони като тази на Св. Фотий.

Обяд и разходка на острова.

В 15.30 групата потегля обратно с ферибота за Истанбул.

Отпътуване към хотела и свободно време.

3 ден – 27 декември (понеделник) – Стефановден!

8.30 часа – Присъствие на празничната света литургия в българската църква „Свети Стефан” на Златния рог. Посещение и разглеждане на близките храмове: „Свети Георги”- Вселенска патриаршия, императорския храм „Света Богородица Влахерна” с чудотворната икона на Света Богородица, рисувана от Св. Лука и целебното аязмо!

Църквата “Свети Стефан” (Желязната църква)

Посещение на музея „Хора” – Карие джами.

„Хора”! –  тази малко известна църква,  превърната в музей, оставя туристите смаяни от видяната красота!  “Храмът на Христос Спасителя” в Хора или днес „Карие“ (Kariye) съхранява изумителни мозайки и стенописи от ХІV в., изобразяващи библейски сцени,  някои от които се определят като най-значими византийски фрески в света.

Музеят се намира във височините на квартал Фатих и около него се вият старите крепостни стени от V век, които са високи, колкото няколко етажна сграда и имат дебелина до 6 м.

13.30 часа – Бонус – Посещение на Историческия площад Хиподрума. Отвън се разглеждат византийската базилика “Света София”, Синята джамия, Колоната на Константин, Египетският обелиск, Змиевидната колона и Фонтанът на Вилхелм II. Всяка една от забележителностите, както и водохранилището Йеребатан, разположено наблизо, могат да бъдат посетени заедно с местен гид.

По желание – Разглеждане на базиликата „Света София” заедно с местния гид!  Завършена от император Юстиниан I, с огромния си наос, изваяни мраморни колони и прекрасни стенописи – храмът и до днес представя величието на стара Византия.

По желание – Посещение на Топ капъ сарай заедно с местен гид!

Топ капъ сарай е главният султански дворец на Османската империя от 1465 до 1853 година. Намира се между Златния рог и Мраморно море и има изглед към Босфора. Наблизо е „Света София“. Дворецът е пълен с примери от османската архитектура и притежава голяма колекция от порцелани, одежди, оръжия, османски миниатюри и др.


Следобед – свободно време за покупки и разглеждане на близките пазари Капалъ чаршъ, Египетския пазар, магазините в района на Осман бей и др.

20.00 – организирана вечеря на моста Галата или в избран ресторант – допълнително заплащане!

Нощувка в хотела.

4 ден – 28 декември (вторник)

8.30 – закуска и напускане на хотела.

9.00 –  Круиз по Босфора – с туристическото корабче отблизо се разглеждат: новият султански дворец “Долмабахче”, “ЧираанПалас”, кварталът “Ортакьой” ,  отбранителните крепости “Румели Хисар” и “Анадолу Хисар”, летният султански дворец “Бейлербей“, имението на Abud Efendi (снимачна площадка на сериали в който участва Къванч Татлъту), покрай Къз кулеси и джамията Ортакьой..

11.00 – По пътя към Одрин – посещение на манастира „Света Богородица  Живоприемен източник” в кв. Балълкъ. Това е легендарната църква с аязмото и 7-те риби, създадена от Лъв V Тракиец. В чудотворното аязмо на храма от незапомнени времена плуват 7 риби, които никой не храни. Водата е кристално чиста и помага за очни и други заболявания. И до днес там стават много чудеса!

При желание на групата – по пътя към Одрин – се разглежда МОЛ Форум Истанбул/ MOL Forum Istanbul с Аквариума Sea life! Морските обитатели са над 20 000!


В Одрин:
* Посещение на Стоковата борса
* Посещение на Покрития пазар Араста и на близките магазини, разположени около джамията Селимие.

17.30 – отпътуване за България.Прибиране в София – късно вечерта.

* Участието на туристите в допълнителните екскурзии се заявява и заплаща в офиса на Агенцията, тъй като повечето екскурзии изискват предварителна резервация.

Цената включва:

– Транспорт с лицензиран автобус – 3*
– 2 нощувки със закуски в хотел 3*, кв. Лалели, Истанбул
– Посещение и пазаруване в град Одрин
– Присъствие на водач от Агенцията и на местен екскурзовод с български език по време на пътуването.
– БОНУС – Пешеходна обиколка на площад Хиподрума

                  
Цената не включва:

– Панорамна обиколка на Европейската част на Истанбул с посещения на Желязната църква „Свети Стефан”, на Българската екзархия с храма „Свети Иван Рилски” и на  византийските храмове „Света Богородица Влахерна”, Вселенска патриаршия с храма „Свети Георги”, музея „Хора” – 15 евро – Разглеждане на двореца Топ капъ сарай заедно с местен гид и включен билет с беседа – 25 евро.

– За базиликата „Света София” – 5 евро на човек.
– Пътуване с корабче по Босфора – 17 евро
– Пътуване с ферибот до и от остров Халки/ Хейбелиада с включен двупосочен билет – 15 евро
– Медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро от ЗД Евроинс – 3 лв. на човек
! Агенцията си запазва правото да промени реда на екскурзиите, ако това се налага!

ВАЖНО: ВСЕКИ ТУРИСТ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ С ДАТА НА ВАЛИДНОСТ 60 ДНИ СЛЕД КРАЯ НА ЕКСКУРЗИЯТА!

За деца под 18 години, пътуващи без родители или само с единия родител – е нужно – нотариално заверена декларация, подписана от другия родител(родителите) – (оригинал и 2 копия) и копие от акта за раждане на детето.