Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Скалните манастири на Метеора

Дата: 05-07 септември 2020

Цена : 195 лева

1 ден :

8:00 отпътуване от София. 02:00ч. Отпътуване от Ямбол Автогара по маршрут:  Ямбол – Стара Загора – София – Сандански – Кулата – Промахон –  гр. Едеса.

Пристигане в гр. Едеса – един от най-красивите градове на Гърция, построен между четири планини. Името на града произлиза от фригийската дума за вода. За наименование на града от някои славянски народи (българи, македонци) се използва името Воден. Там има изобилие от водоизточници. В центъра има туристическа атракция от водопади, като  водопадът Каронос е най-големият и най-посещаваният . Градската община го е опасала със стълби, пътеки, амфитеатрални пейки и художествено осветление.

Настаняване в хотел в Паралия Катерини. Нощувка.

2 ден :

Закуска в хотела.

Ранно Отпътуване за Скалните манастири Метеори./По желание – 30лв. на човек/

По пътя посещаваме долината Темпи, в подножието на Олимп и чудотворните „извори на Афродита” с лековита и светена вода. Ще посетим и скалната църква „Св. Параскева”. След кратка фото пауза отпътуваме за Метеора – Там където небето среща земята . От някога двадесет и четирите манастира в Метеора днес действащи са само шест. Метеорите са една от най-големите групи манастири след Атон. Датират от 11в., когато се заселват първите отшелници там. Обявени са от ЮНЕСКО като уникален феномен на културното наследство. В манастирите се съхраняват уникални фрески, икони и старинни реликви. Манастирите, построени на върховете на тези скали, са прекрасни образци на византийското изкуство. Посещение на работилница за икони „Зиндрос”. Разглеждане на два от шестте функциониращи манастира./Входните такси за манастирите не са включени в пакетната цена– 3 евро на манастир /.

Надвечер връщане в хотела.

Вечерта * По-желание Гръцка вечер в таверна с бузуки, танци и вечеря . Нощувка.

3 ден :

08:00ч. -закуска в хотела.

09:00ч. – освобождаване на хотела.

Пристигане по обяд в Солун. Панорамна автобусна и пешеходна обиколка на града с екскурзоводско обслужване – Бялата кула – символ на града; църквата „Св. св. Кирил и Методий“; площад „Наварино“ с Двореца на Галер; Арката на Галер, построена през 305 г. за отпразнуване на окончателната победа на император Галер Максимилиан над персите; крепостта „Ептапиргио“ с прекрасна панорамна гледка към града и Термическия залив; църквата „Св. Димитър“ – необичайно красив храм, построен от розови тухли, където се пазят мощите на Св. Димитър.

Свободно време за обяд в крайморските таверни или ароматно гръцко кафе.

Отпътуване за България.

Пакетанaта цена е в лева на човек и включва:

 • транспорт с лицензиран автобус на „Чапъра-ММ“ ЕООД;
 • 2  нощувки със закуски  в хотел в Паралия Катерини;
 • медицинска  застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут и престоя;
 • Водач по време на цялото пътуване от ТО „Балкантурист Холидей“;
 • Панорамна обиколка на Солун;
 • Екскурзия до град Едеса с неговите водопади.

Цената не включва:

 • Екскурзия до Метеора, долината Темпи и извора на Афродита – 15 евро / 30 лв /;
 • входни такси за скалните манастири (около 3 евро  за всеки манастир);
 • Гръцка вечер с вечеря в традиционна таверна с бузуки музика – 25 евро / при мин.брой туристи 20 човека /;
 •  Доплащане за медицинска застраховка за лица от 65г. до 75 год. – 6 лв/ 75г. – 80г – 8.00 лв;
 • Такса престой в Гърция / в сила от 01.01.2018/– 0.5 евро/ 1.5 евро в зависимост от категорията на хотела на стая на ден / заплаща се на екскурзовода по време на пътуването /.

Забележка :
Допълнителните мероприятия се заявяват и заплащат предварително от България в офиса на Агенцията .