Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Празник на розата в Карлово и Сопот , Еднодневна екскурзия Дати: 11.07.2020, събота, Цена: 34 лв.

Тръгване в 7.30 часа в събота от пл. Руски паметник.

Възрожденските градчета Карлово и Сопот се намират в красивата Розова долина.

10.30 часа – пристигане в Карлово. Ако туристите желаят, срещу допълнително заплащане могат да участват в няколко местни традиции:  беритба на рози в близките до града розови градини,  участие в концерта на местни състави, които ще изпълнят народни песни, свързани с розобера.(Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!)

Ето и най-интересните места, които ще бъдат посетени в Карлово –  родната къща на Васил Левски – тя е част от  100 национални туристически обекта. Там сладкодумният екскурзовод разказва много непознати и любопитни истории за живота на Апостола.

В старата част на Карлово на площад “Васил Левски” се намира неговият паметник, изработен от скулптора Марин Василев.

В комплекса “Старинно Карлово” ще бъде посетена героичната църква „Свети Николай“. Построена  през 1847 г., през юли 1877 в нея се укриват много хора, посечени в самия храм в  страшните дни на боевете за Карлово. Знак за трагизма на времето е запазената икона на Света Богородица,  по която ясно личат множеството резки от ножове.

В двора  на църквата се намира гробът на майката на Левски – Гина Кунчева.

За любителите на историята – точно срещу църквата “Св. Николай”може да бъде посетен Историческият музей на Карлово.

В тази част на градчето се намират няколко възрожденски къщи с музейни експозиции, обединени под името Архитектурен комплекс „Старинно Карлово“.Такава е и къщата на Райно Попович.

В  центъра на града е и  Куршум джамия – една от най-старите запазени джамии по нашите земи, наречена „Куршум“ заради оловния си покрив.

Туристите ще видят и водопада Сучурум, до него се стига по главната пешеходна алея на града. Групата ще обядва в близкия до водопада ресторант.

15.00 – Пътуване до град Сопот. В центъра на Сопот се намира къщата – музей на Иван Вазов, а в непосредствена близост до нея са: Радиното училище – възрожденското местно школо, описано в “Под игото”, църквата ” Свети Свети Петър и Павел” – там, където Колчо слепеца спасява Бойчо Огнянов- „Под игото“ и Сопотсият метох – обичано място за посещение от героите на Вазов.

Къщата-музей “Иван Вазов”  е родният дом на поета –  опожарена в края на юли 1877 г.,през 1920 г. по случай 70-годишния юбилей на Вазов, тя е възстановена отново.Къщата-музей Иван Вазов е част от 100-те национални туристически обекта.

Зад площада се намират другите два обекта за посещение.

Църква „Свети свети Петър и Павел“е построена е през 1845 – 1846 г. от брациговски майстори, тя се смята за една от най-големите български възрожденски църкви.

На една ръка разстояние до този храм е и Сопотският девически манастир „Въведение Богородично“, познат още и като Сопотски метох – още една легендарна постройка от любимото „Под иго“! При опожаряването на Сопот църквата като по чудо оцелява.

17.45 часа – потегляне обратно към София.

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване по време на пътуването, присъствие на водач от Агенцията.

Цената НЕ включва: стойността на музейните билети.

  • Участието в Празника на розите, организиран от община Карлово, се заплаща допълнително и на място и е на стойност – 32 лв. на човек.