Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Празникът „Голяма Богородица“ в село Свирачи, Ивайловград

Посещават се и Долно Луково, Маджарово с меандъра на река Арда и Скалата-кошер Кован Кая

2 дни/ 1 нощувка

15 – 16 август 2020

Цена: 74 лева

Тръгване в 5.00 от Руски паметник. И 5:30 от Казичене

Пътуване до село Свирачи, Ивайловградско.

Присъствие на празничната света литургия по случай „Голяма Богородица“ – празника „Успение на Пресвета Богородица“.

Селото има една църква – „Св. Димитър“, построена през 1859 г. Църквата е известна с чудотворната икона на Света Богородица, за която жителите на Свирачи вярват, че е чудодейна и ги закриля. За много от малоазийските българи – потомци на които са хората от Свирачи, и особено за преселниците от с. Коджабунар – които са около половината от селото – Света Богородица е светицата закрилница.

На 15.08.2020 иконата се изнася тържествено и с нея се извършва литийно шествие.На този ден тя „бъхти“ – бие някои от приносителите си и така ги лекува.

Село Свирачи е разположено на един от най-източните ридове на Източните Родопи , на 6 км южно от Ивайловград и на около 3 км западно от българо-гръцката граница. Местните хора в Свирачи са потомци на малоазийски българи, преселили се след края на Първата св.война.В селото е имало много свирачи на зурни и на други народни инструменти и оттам идва името му.

В следобедните часове – при желание на туристите – групата ще отпътува за село Долно Луково и ще посети известната местна църква „Св. св. Константин и Елена”, обявена за паметник на културата. Храмът е построена е през 1806 г. изцяло от дарения на християните от селото. Издигнат е за 7 дни, за да бъде спазен султанският указ за това, че духовен храм с изграден покрив не се разрушава. Градежът на църквата е от плоски речни камъни.

Мъжкото отделение в храма е украсено от дърворезби и стенописи. Върху вградена в пода каменна плоча има надпис на старогръцки, чрез който са увековечени имената на ктиторите на храма.

Връщане в Ивайловград и нощувка в Спа-комплекс „Луксор“ 2* – LUXOR Complex, Ивайловград. Хотелът разполага с открит плувен басейн, туристите имат безплатен достъп до тенис маса и билярд. Всяка стая разполага с климатик, телевизор и самостоятелна баня. Ресторантът на хотела предлага традиционни български и интернационални ястия.

При желание на туристите ще бъде организирана вечеря в ресторанта на хотела.

На всеки 15 август в храма се извършва 150 –годишен ритуал. След края на литургията иконата се изнася тържествено и се подава на този,който желае да я подържи за здраве. Желаещият сяда с лице към олтара, а иконата се поставя на коленете му. На този ден тя „бъхти“ – бие някои от приносителите си и така ги лекува.

1 ден, петък

2 ден, неделя

Закуска в хотела. Разходка и запознанство с центъра на Ивайловград. Градът се намира в Източните Родопи по средното течение на р.Арда и нейните притоци Бяла и Луда река.

Разглежда се старата част на града с църквата „Преображение Господне“ от 1805 г. – паметник на културата с национално значение.

Ще бъде посетена и крепостта Лютица – една от добре запазените средновековни крепости по българските земи.Стените й ограждат площ от 14 дка, височината й достига 6 м. и има 12 отбранителни кули.За първи път името на крепостта се споменава по времето на император Лъв VI Философ.В сегашния си вид тя е построена по времето на цар Калоян – XII -XIII век.

2 ден, събота

По пътя обратно към София се посещава град Маджарово. В Маджарово завършва трагичният поход на събралите се край Дедеагач българи от Беломорска Тракия, които търсят спасение. При преминаването на р. Арда край Маджарово, където е минавала границата до началото на Балканските войни през 1912 г., преследвани от башибозука на т.нар. „Гюмюрджинска автономия“, намират смъртта си над 1800 цивилни тракийски бежанци, предимно жени, деца и старци. Защитата на бежанците е организирана единствено от войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, благодарение на които по-голямата част от бежанската колона успява да премине на отвъдния бряг на Арда.

На това място днес се издига малък мемориален парк с параклис „Св. Петка Българска“ и паметник-костница „Тракийски пантеон“, в който са положени откритите след години останки на загинали при преминаването на реката.

При желание – в град Маджарово може да се види Историко-етнографската експозиция, която представя традициите и историята на тракийското население от Източните Родопи, както и бита и културата на жителите на Беломорска Тракия, чиито наследници са съвременните обитатели на региона.

Край Маджарово, по пътя към село Борилавци, групата ще проследи най -известния и лесно достъпен меандър на река Арда, разположен на пътя между Маджарово и Бориславци.Тук реката прави почти 180 градусов завой под формата на подкова.Около мястото има обособена пешеходна зона.Скалите над речната извивка са обитавани от черни щъркели и колония белоглави лешояди.Тук е установен и природозащитният център „Източни Родопи“. Точно тук е защитената природна забележителност Кован Кая.В района на Горно поле пътят минава покрай чудновати скални ниши. На това място река Арда образува каньона с красивите меандри.Гледката от Кован Кая към меандрите на Арда е забележителна.

В самата Скала-кошер – „Кован Кая“ има 100 изрязани ниши, основно с формата на трапец. Те са знак за живота и вярванията на древните траки. Две са предположенията за съществуването на тези издълбани ниши – използвани са за ритуали при почитането на тракийските божества, а другото мнение гласи, че са погребални тракийски камери. Такива ниши има на много места из Източните Родопи – Хамбар Кая, при село Дъждовница и на други места.

В следобедните часове туристите отпътуват към София.

Очаквано пристигане в София – 20.00 часа.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел „Луксор“ 2*/ LUXOR Complex, Ивайловград
  • Групова медицинска застраховка
  • Присъствие на водач-екскурзовод и екскурзоводски беседи по време на пътуването

Цената НЕ включва:

  • Пътуването до село Долно Луково – цена от 6 лв. на човек при 15 записани туристи
  • При желание на туристите ще бъде организирана вечеря в ресторанта на LUXOR Complex – цена на човек – 15 лв.