Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Прага и фестивалът на порцелана в Карлови Вари

 • 01-06 септември 2021
 • Цена: 492 лева
 • 6 дни/ 4 нощувки със закуски и транспорт. (Нощен преход)

Посещават се Будапеща, Прага и Карлови Вари.

Будапеща

1 ден

София – Будапеща – 770 км

Тръгване в 20:30 ч. – отпътуване от София от пл.Руски паметник. Качването в автобуса започва в 20:00 ч. Отпътуване по маршрут: София – Белград – Будапеща.Сутринта – пристигане в Будапеща.

2 ден

В Будпеща

В 9.30 – Панорамна обиколка на Будапеща с eкскурзовод на български език. Разглеждат се: Площадът на героите с Паметника на Хилядолетието, бул. “Андраши”, катедралата „Св. Стефан”- изкачването до купола на храма разкрива невероятна гледка към града!Обиколката продължава с посещение на хълма с крепостта и Рибарските кули – тераса със 7 кули, от височината на които се виждат Пеща, Дунава и Парламента. Посещава се и църквата „Св. Матиаш”, хълмът Гелерт с цитаделата, крайбрежните булеварди и Парламента.
По желание – разходка с корабче по Дунава. Дунавът се наблюдава под съпровод на музика с чаша бяло вино и парче торта.

Свободно време за разходка в централната част на града – туристите избират един от маршрутите:улиците “Ракоци” и “Ваци” и Great Market Hall – големия търговски център, остров Маргит с парковете или градския парк със замъка Вайдахуняд.
Вечерта – по желание – участие в традиционна унгарска вечеря. Нощувка.

3 ден

Будапеща – Прага – 565 км

Ранна закуска и отпътуване по маршрут: Будапеща-Прага.

Пристигане в Прага по обяд.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА В ПРАГА – Новият и Старият град / Staré a Nové město/

Започваме с панорамно разглеждане на Прага с автобус от хотела до изходния пункт, откъдето ще започне туристическата обиколка.

Разходката ни започва от Вацлавския площад с Националния музей, скулптурата на св. Вацлав и мястото, където се самозапалва Ян Палах в знак на протест срещу нахлуването на войските от Варшавския договор през 1968 година.  Възхищаваме се на прекрасните сгради на площада в стил  Арт Нуво. Нашата разходка продължава към мястото, където се кръстосват възловите булеварди, наречено „Златното сечение“ или „Златния кръст“.

Изглед кън Прага

 Следва търговската улица „На Прикопе“ , Прашна брана, известна и като Барутната кула. Продължаваме по великолепната улица „Целетна“ с кубистичния дом „У Черната майка Божия“, Тинския храм, Староместкия площад  с прочутия часовник „Орлой“. Нашата разходка е свързана и със  скулпурата на Ян Хус, с бароковия“ храм „Св. Николай“, с дома „У Каменния звънец“ и  великолепния Кински дворец“.

След това навлизаме по улица „Парижка“  – една от най-красивите и впечатляващи улици на Прага както с красивите си сгради, така и с бутиковите и маркови магазини. Следват Еврейският квартал със Староновата синагога и Еврейското гробище, описано в романа на Умберто Еко  – „Пражкото гробище“. Нашата разходка продължава по улица „Майслова“ с великолепната Майслова синагога, като отново излизаме на Староместкия площад. Оттам се насочваме към улица „Мелантрихова“и Ставовския театър – в който е дирижирал и Моцарт, разглеждаме Хавелското тържище и отново Вацлавския площад.

/По желание на туристите можем да посетим и кафене “Славия”, в което Алеко Константинов е писал част от романа си “Бай Ганьо”./

( Връщането в хотела е със собствен или градски транспорт – от 24 или 32 крони на човек в зависимост от разположението на хотела)

По желание – Вечеря в типичен чешки ресторант с тристепенно меню – заплащане на място.

4 ден

КАРЛОВИ ВАРИ

Закуска в хотела и пътуване до Карлови Вари за участието във Фестивала на порцелана!

Продължителност на тура – 8 часа

Карлови Вари е великолепен град, впечатляващ със своята архитектура, минерални извори и цялостната атмосфера, която излъчва. Един от най-ценните СПА курорти в Европа, ежегодно посещаван от хиляди курортисти и туристи.

В Карлови Вари ще се поглезим с кафе в хотел “ПУП”- най-големият и елегантен хотел в Чехия, в който е сниман филма “Казино Руал”, ще пием минерална вода от колонадите, ще видим и големия гейзер, руската църква, великолепната барокова църква “Мария Магдалена” и др.

Акцент на посещението ни в Карлови Вари ще бъде прочутият  Фестивал на порцелана, където туристите могат и да си закупят на изключително приятна цена прекрасни порцеланови изделия.

На връщане от Карлови Вари ще направим почивка в Крушовицкия пивовар, където ще опитаме от тамошната жива бира с възможност за закупуване на бира и сувенири.

Карлови Вари

5 ден

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА – ХРАДЧАНИ, МАЛА СТРАНА, СТАРИЯТ ГРАД

Отново панорамна обиколка с автобус от хотела  до началното място на започване на екскурзията.

Туристическата разходка започва от Храдчани или Двора на лъвовете – северната част на Пражката крепост. По време на този тур ще посетим  трите двора на  крепостта, която е символ на Бохемия. В миналото е служела за резиденция на чешките крале –  в днешно време е седалище на Президентството. Ще разгледаме готическата катедрала “Св. Вит, Вацлав и Войтех”,  Храдчанския площад със своите прекрасни дворци/отвън/ – Шванценбергски, Тоскански, Мартински, Щернбергски/днес  седалище на Националната галерия/. От рампата на Храдчанския площад ще се насладим на невероятната пражка панорама и оттам по Кралския път ще се спуснем в Мала страна.

Мала страна ще ни възхити с невероятните барокови сгради по улица “Нерудова”, ще видим бароковите дворци – Морзински и Коловратски, величествения бароков храм “Св. Николай”.  Разходката ни продължава по романтичните улички на Мала страна и следващата ни спирка е бароковият храм “Дева Мария Победителка”, където ще видим известната в цял свят скулптура на малкия Христос, наречена Бамбино ди Прага. За тази скулптура се разказват легенди, че който й се поклони, ще бъде благословен и молбите му ще бъдат изслушани. Продължаваме през Малтийския площад към Стената на Джон Ленън – артистично бижу сред Мала страна, началото на остров Кампа и Мелницата на малтийските рицари с мостчето на влюбените.  Следва Карлов мост.

Карловият мост е вторият най-стар действащ мост в Европа и с невероятните си скулптури, художници и музиканти на открито и вълнуващата панорама се смята за една от най-големите туристически атракции на Прага. След като се разходим по моста, се разделяме с Храдчани и Мала страна и влизаме в Стария град. Тук туристите ще могат да се насладят на живописни криволичещи улички, изпъстрени с дюкянчета, галерии, кафенета и множество бирарии. Ще минем и покрай Клементинум /Народната библиотека/.

Карлови мост

Тази туристическа обиколка завършва на Староместкия площад пред часовника с апостолите Орлой.

/ По допълнително договаряне и желание от страна на туристите, пешеходният тур през втория ден може да се удължи и  започне от Страховския манастир с посещение на Страховската библиотека – една от най-старите и красиви библиотеки в Европа, дегустация на бутикова бира от пивовар св. Норберт, Голямата панорама, бароковия храм “Лорета” и след това Храдчани с разглеждане на Пражката крепост и програмата, която е описана по-горе./

Продължителност: около 3 – 4  часа

Свободно време

Нощувка в хотела.

                КРУИЗИ ПО ВЪЛТАВА

По желание на туристите ще бъде избран един от трите круиза по река Вълтава!

*    Едночасово пътуване без напитки – заплащане 15 евро за възрастен и 6 евро за дете до 12 с продължителност 60 минути. Преминава покрай най-значителните исторически и архитектурни обекти. На този круиз ще чуете от екскурзовода  истории, свързани със създаване на Народния театър,с музея на Бедржих Сметана, както и с музея на съвременното изкуство. Романтични легенди, посветени на река Вълтава и еврейския квартал в Прага. Круизът завършва със запис на “Вълтава” от Бедржих Сметана.

*    Двучасов круиз с обяд или вечеря – заплащане от 25 евро. В цената на този круиз е включена богата шведска маса с аперитив- чешки ликьор “Бехеровка”. Другите напитки -бира или вино не са включени в цената.

  По време на този круиз по Вълтава ще се потопите в необикновената атмосфера на Стара Прага с нейните легенди, мистика и тайнственост.

      Обядът или вечерята на корабчето е с включена изключително богата шведска маса – супи, печени меса – пражка шунка, птици, салати, тестовини, сладкиши и плодове. Включена е и цената на един ликьор/Бехеровка/ за посрещане/ . Консумацията е неограничена. По време на този круиз, който е двучасов,  туристите ще имат възможност да се насладят на Прага и усетят неща, които не са видели и чули чрез презентация на екскурзовода досега. Ще им бъдат разказани легенди, предания, допълнителни факти, разкриващи защо Прага е незабравима. Коментарът ще бъде обогатен и от музика на Сметана и Антонин Дворжак ” Вълтава” и “Из Новия свят” / основен акцен от тази симфония звучи при излитането на Аполо 13 /.

*    50 минутен романтичен круиз по Вълтава, наречен “Пражка Венеция” – цена: 20 евро  www.prazskebenatky.cz . В цената му е включена напитка/кафе, бира, чай или безалкохолно, типичен чешки сладкиш./ и екскурзоводско обслужване.

6 ден

Закуска и освобождаване на хотела.

8.00 – Отпътуване за България. Пристигане в София рано сутринта на следващия ден.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус 3*
 • 4 нощувки със закуски в хотели 3*/4*- една в Будапеща и три в Прага
 • Присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването
 • Присъствие на екскурзовод с български език в Будапеща и Прага

Цената не включва:

 • Пътуване до Карлови Вари и участие във Фестивла на порцелана – 15 евро на човек
 • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро от ЗД Евроинс АД – 5 лв. на човек
 • Едночасово пътуване без напитки по река Вълтава – заплащане от 15 евро за възрастен и 6 евро за дете до 12години
 • Двучасов круиз с обяд или вечеря по река Вълтава – заплащане от 25 евро
 • 50 минутен романтичен круиз по Вълтава, наречен “Пражка Венеция” – цена: 20 евро  www.prazskebenatky.cz