Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Празничен уикенд в Пампорово

Празникът на виното и влюбените

Хотел “Преспа”, Пампорово
 • 13-14 февруари 2021
 • 2 дни/ 1 нощувка с празнична вечеря, закуска и транспорт
 • Цена: 108 лева

Посещават се:

 • Бачковският манастир
 • Пампорово
 • Широка лъка
 • Смолянските езера/ Чепеларе

Тръгване в 7.30 от Руски паметник. Пътуване по магистрала Тракия към Пловдив, Асеновград и Бачково.

Първа спирка- Бачковски манастир.

Бачковският манастир се намира в долината на Чепеларската река, известна и като река Чая, на около 10 километра южно от Асеновград.

Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите и заедно с внушителния си размер и богата история той е един от най-посещаваните в България.

Туристите ще разгледат основния храм на обителта, където се пази чудотворната Бачковска икона на Света Богородица.Могат да бъдат  посетени и старата Трапезария с уникалните стенописи, вътрешният храм “Свети Никола“, изписан от Захари Зограф, и Костницата със запазен ктиторски портрет на цар Иван Александър.

Отпътуване за Пампорово.

14.30 – пристигане в курорта. Настаняване в хотел „Преспа“ 3*.

Планинският курорт Пампорово е разположен във вътрешността на Родопите, на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Намира се близо до град Смолян. Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, като курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България.

Хотел“ Преспа“ 3* се намира в централната част на курорта, разположен е на 1600 м. надморска височина и от него се открива цялото очарование на Родопа планина.

Близостта на хотела с природата е отлична предпоставка той да бъде предпочитан както за зимна почивка, така и през останалата част от годината.

Всички стаи в хотела са оборудвани с кабелна телевизия, минибар, сешоар. От всяка стая се открива чудесна гледка към Родопа планина.

Хотелът разполага и със собствен безплатен паркинг.

Туристите могат да разнообразят своята разходка в Пампорово, като ползват два от лифтовете на комплекса – Студенец 1 и Студенец 2. С първия лифт се придвижват до хижа Студенец, а с втория стигат до връх Снежанка.

Кулата “Снежанка” в Пампорово

19.00 – Начало на празничния купон „С дъх на любов и вино“! Вечерята се поднася на блок-маса, а музикалната програма се ръководи от DJ.

Ще има и организирано надиграване с фолклорни танци – всички участници са поканени!

Нощувка в хотела.

2 ден

Закуска и напускане на хотела. Пътуване до село Широка лъка.

Широка Лъка

Широка лъка е обявена за архитектурен и фолклорен резерват.Тя е известна със своите автентични родопски къщи като Згуровската, Учиковската и Григоровската къща.

Сред местните забележителности е и построената (според преданието само за 38 дни) през 1834 г. църква „Успение на Пресвета Богородица“. Иконостасът на църквата е уникален и се предполага, че е рисуван от братята Димитър и Захари Зограф или от техни ученици.

В двора ѝ се намира килийното училище „Свети Панталеймон“, построено през 1835 г.

Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. В селото се намира Национално училище за фолклорни изкуства, открито през 1972 г.

Разходка в селото.Разглеждане на старинните къщи, посещение на местния храм „Успение на Пресвета Богородица“.

Отпътуване и обяд в село Стойките.

Отпътуване за Смолянските езера, като туристите ще разгледат само първото езеро.

Внимание: Ако зимното време не позволи – вместо Първото от Смолянските езера – ще бъде посетен за разходка и кафе центърът на град Чепеларе.

Езерата са разположени по долината на река Черна. Преди години техният брой е бил над двадесет, а сега са останали само седем.Първото езеро се намира в края на Смолян, вляво от пътя за Пампорово. Нарича се Керянов гьол или Платеното езеро. В единия си край е преградено изкуствено и по този начин неговият размер е увеличен.

Отпътуване за София.

Предполагаемо прибиране около 19.00 часа.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 1 нощувка с празнична вечеря и закуска в хотел „Преспа“3*, Пампорово
 • Посещения с беседи по програмата
 • Групова медицинска застраховка от ЗД Евроинс АД
 • Водач-екскурзовод от Агенцията по време на пътуването

Цената не включва:

 • Билетите за лифта в Пампорово
 • Музейните посещения в Широка лъка – заплащане на място