Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Охрид, манастирът „Свети Наум“, Битоля и Прилеп

 • 06 – 08 август 2021
 • 24 – 26 септември 2021
 • Цена: 164 лева

Посещават се: Охрид, манастирът “Свети Наум”, Струга, село Калища, Битоля и Прилеп.

1 ден, петък

Тръгване в събота, в 7.00 от площад Казичане и в 7.30 от площад Руски паметник по посока Гюешево/Деве баир, Скопие – 240 км.

11.30 – Кратък престой в Старата чаршия на Скопие за кафе и обяд. Посещение на историческия храм “Свети Спас”, където е погребан българският воевода Гоце Делчев, и разглеждане на площад “Македония” с историческите скулптури и Каменния мост над р. Вардар в центъра на града.

Към 16.30 групата пристига в Охрид и ще бъде настанена в хотел „Чинго“ 3*/ l Chingo 3*, разположен в сърцето на Стария град, близо до Охридското езеро.

Свободно време за разходка в Стария Охрид – покрай Охридското езеро и вековните чинари, тесните улички, старата джамия и храмът на височина. Тази атмосфера ни връща в роман на Димитър Талев и във възрожденското българско време. Тук са откритите кафенета, отрупаните с лакомства витрини, а също и магазините с накити от красив охридски бисер.


2 ден, събота

8.30 – Закуска в хотела и пешеходна обиколка на Стария град заедно с местен екскурзовод – около 2 часа. Посещават се историческите храмове “Свети Пантелеймон и Свети Климент” (там се пазят мощите на Св. Климент Охридски), “Света Богородица Перивлепта”, “Свети Йоан Канео”, “Света София”и Самуиловата крепост. (При по-затруднено придвижване по хълма Плаошник, където са разположени обектите, програмата ще се осъществи в облекчен вариант и ще бъдат разгледани само 3 храма. Изкачването по Самуиловата крепост също е по желание.)
По желание – пътуване с корабче по Охридското езеро – заплащане на място.
В 11.30 часа групата потегля към манастира “Свети Наум”, красиво разположен на брега на Охридското езеро, с вековна градина, населена от пауни. Преди манастира туристите преминават покрай оттичащите се от Преспанското езеро води, които живописно се вливат в Охридското езеро.
Наблизо е и храмът на Света Петка с чудотворното аязмо.

20.00 – Празнична вечеря с жива музика в ресторант „Белведере“ или подобен на него – допълнително заплащане от 12 евро на човек.

3 ден, неделя

7.30 – Закуска в хотела, посещение на Билянините извори с тяхната легенда за вечната младост и отпътуване за град Струга и село Калища. Разглеждане на манастира в Калища с чудотворната икона на Света Богородица и на град Струга с родната къща на Братя Миладинови и централната улица с изворите на р. Църни Дрим.

11.00 – Отпътуване за Битоля и Прилеп.

В центъра на Битоля местата за посещение са: легендарната улица „Широк сокак“, Часовниковата кула и възрожденският храм „Свети Димитрие“.

15.00 – В Прилеп- градът на Димитър Талев – разходка в центъра на града. При времева възможност: посещение на крепостта Марковите кули или на родната къща на писателя Димитър Талев.

16.30 – отпътуване за България.
Пристигане в София – около 21.30 часа.

Цената включва:

 • 2 нощувки със закуски в хотел „Чинго“ 3*, разположен в центъра на Стария Охрид.
 • Транспорт с лицензиран автобус 3*
 • Екскурзоводско обслужване от Агенцията и присъствие на местен гид
 • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 2000 евро от ЗД Евроинс.

  Цената не включва: стойността на празничната вечеря – 12 евро на човек – заплащане на място и входните такси за храмовете-музеи- единична цена от 120 денара- 3 лв.

  Допълнителна информация
 • Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров- 285 м дълбочина. Разположено е между Северна Македония и Албания, има дължина от 30 км и широчина от 15 км. В езерото плуват различни видове пастървови риби, по бреговете му има ята от лебеди и чапли. Обявено е от ЮНЕСКО за природно световно наследсто.
 • Манастирът “Свети Архангели”, по-известен като “Свети Наум”, се намира на брега на Охридското езеро, заобиколен е от красив парк, в който спокойно се разхождат пауни.Близо е до границата с Албания и отстои на 30 км югозападно от Охрид.Той е посветен на Кирило-Методиевия ученик Свети Наум Охридски, който основава манастира в края на 9 век и по-късно е погребан там.Много от поклонниците твърдят, че сърцето на светеца още бие и те го чуват ясно!
 • Охридските стари църкви, както и самият град Охрид, са част от българското културно наследство и са под защитата на ЮНЕСКО. В храма “Свети Климент и Свети Пантелеймон”се намират мощите на Свети Климент Охридски. В “Света София” се венчава българският цар Самуил, а до 1797 г. там се е помещавала Охридската българска архиепископия. В храма “Свети Йоан Канео” се е венчал българският цар Иван Асен II, а църквата “Света Богородица Перивлепта” – Всевиждаща! е уникална със своите стенописи и като постройка е идентична с архитектурата на търновските и несебърските храмове от 9-11-ти век.

  Градовете Струга, Прилеп и Битоля са неразделна част от българската история. А Охрид е „перлата на Македония” – както местните хора казват!