Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Остров Самотраки (Гърция)

  • Дата : 6 – 9 октомври 2022
  • Цена: 400 лева
  • 4 дни/ 3 нощувки със закуска

Тръгване на 5 октомври в 23.30 от Руски паметник. Пътуване по магистрала Тракия през Пловдив, Хасково, Комотини и Александруполис. Обяд в Александруполис.

В 6:00 – качване на ферибота за Самотраки.

Името на острова означава „тракийски Самос“, превежда се и като „високата Тракия“ – от старогръцки σάμος = висок.

В древността островът е населен с тракийски племена и оттам идва името му. Тук е имало светилище на Великите богове от Елинската митология, известно със своите религиозни мистерии, сходни на Елевзинските мистерии.

Островът е разположен в крайната североизточна част на Егейско море между островите Лимнос ,Имврос и Тасос и отстои на 42 km юг-югозапад от град Александруполис. Островът има овална форма, с дължина на бреговата линия 59 km, като от тях 35 km са плажове. В централната му част се издига планината Саос с най-висок връх Фенгари. За Саос Омир казва, че там стоял Посейдон, за да гледа битките по време на Троянската война, а наблизо бликат няколко минерални извора. Островът е покрит със средиземноморска растителност и малки дъбови горички. Тук населението  отглежда маслини, грижи се за стадата с  кози и разбира се – занимава се с риболов и туризъм. Главният град на острова се нарича Хора, носи още името Самотраки. Главният курорт на острова е Терма и се използвал още от римски времена. Между залива Камариотисас на Самотраки и Александруполис се движи ферибот.

Нике от Самотраки

Хотелът се намира в курортното селище Терма – на 12 км от пристанище Камариотиса, откъдето тръгват фериботите за Александруполис.

Туристите ще се настанят в 16.50, след слизането от ферибота.

Хотелът е разположен на 300 метра от морски бряг, в закътано и тихо място, близо до планината Саос. Типична сграда от 19 век, в класическия гръцки стил с широк двор, самостоятелен паркинг и просторни стаи с балкон. Всяка стая разполага със своя баня, климатик, хладилник, TV, лоби-бар и Wi -Fi Internet.

При желание на групата по време на престоя ще бъде посетен местният Археологически музей. Той е  богат на находки, намерени в светилището, тук е и копието на известната статуя Нике от Самотраки,  (висока 2,75 м), чийто оригинал стои в Лувъра.

В последния ден от престоя – 06.09. – групата отпътува за Александруполис с ранния ферибот в 7.00 часа.

След 2 часа ще бъдем в Александруполис, за да разгледаме града с високия фар, красивата крайморска улица и църквата „Свети Николай“, в която се случват много чудеса.

Хотел „Орфеас“/ Orpheas, Терма

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • 3 нощувки със закуски в хотел „Орфеас“/ Orpheas, Терма
  • Водач от Агенцията по време на пътуването

Цената не включва:

  • Стойността на фериботните билети в двете посоки – Александруполис-Самотраки-Александруполис: 14.90 евро Х 2( в двете посоки)
  • Медицинска застаховка от ЗД Евроинс АД с лимит на отговорност 5000 евро – 3 лв. на човек до 64 г.