Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Непознатата Сърбия

Магията на “Мокра гора”

  • Дата : 14 – 16 октомври 2022
  • Цена : 280 лева

1 ден:
В 7:00 часа тръгване от Руски паметник към сръбската ни съседка.
Първата спирка е в град Ниш (Niš). Той се намира в Югоизточна Сърбия, разположен е на река Нишава. Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”. От древни времена е бил пресечна точка на големите търговски пътища. Градът е основан от Келтите през трети век преди Христа. Праисторическите жители са наричали града Нависос – градът на Феите.

Интересни забележителности: площада на Освобождението, паметникът на освободителите, сградата на кметството, построена за седалище на Народната банка, Националния театър, Турската крепост от 18 век, дворецът „Бановина“, построен през 1886 г., седалище на Нишкия университет. Множество магазини, кафенета, сергии, кафани и пекарни примамват гостите на града с най-различни вкусни изкушения и забавления.
Пешеходна разходка в центъра на града с възможност за посещение на Нишката крепост – една от добре запазените фортификации на Балканския полуостров, поглед към красивата сграда на Университета и Паметника на освободителите на града.
Свободно време за кафе, обяд, разходка и пазаруване.
Настаняване в хотел в района на Чачак. Вечеря. Нощувка.

Ниш и поречието на река Нишава


2 ден :
Закуска.
Екскурзия до етно града построен от Емир Кустурица – Дървенград.
Групата се отправя през живописната Овчаро-кабларска клисура, наричана още „Сръбската Света гора“. Разположена на река Западна Морава между планинските масиви Овчар и Каблар. В миналото тук е имало около 100 манастира и по малки църкви, днес от тях са добре запазени само десет.
Национален парк Мокра Гора е очарователен планински район, с чист въздух, зеленина и безброй пътеки за разходка. Множеството вилички в района дават възможност на желаещите спокоен туризъм да се насладят на красотата и спокойствието на мястото, да подишат чист въздух.
Дървенград (Кустендорф или Мечавник) – първият етно град, построен от Кустурица, на границата между Босна и Херцеговина и Сърбия, в близост до планинското село Мокра гора. Наричано – „културния оазис на Балканите“.
Състои се от 20-30 къщи, изцяло направени от дърво в традиционния стил на старите сръбски села. В комплекса си има всичко, което ще намерите и в истински град – централен площад, улици, църква “Св Сава“, кино “Ъндърграунд“,библиотека „Иво Андрич“, магазин за био продукти, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор.
Мечавник е мъничко като площ място, но в него ежегодно се провежда и кинофестивалът Кюстендорф, някъде към края на януари. Той събира звезди от цял свят.
Свободно време за разходка и снимки, възможност за обяд.
Завръщане в хотела.
Нощувка.

“Мокра Гора”


3 ден:
Закуска.
Отпътуване за България в 11 часа.
Посещение на Суковски манастир „Св.Богородица“.
„Успение Богородично“ е мъжки православен манастир, част от Нишката епархия. Датата на изграждане на манастира е неизвестна, а днешната манастирска църква датира от средата на XIX век. Храмът е изографисан през 1869 г. от самоковския майстор Васил Попхристов. За това свидетелства зографският надпис над входа на църквата. Най-забележителна във вътрешността е фреската на Св. Богородица – Утешителка, изобразена с ангелски крила. В източната част на храма е третиран сюжетът „Битката между доброто и злото“. В манастира се съхраняват известните с целебната си сила чудотворни мощи на монаха Вениамин, възобновил комплекса през XIX век.
По пътя към България поредната интересна спирка включва и посещение на винарска изба Малча.
Тя се намира на „Пътя на виното“ в Сърбия, в подножието на планината Свърлиг.
Разглеждане на етнографска експозиция. Винарната произвежда и съхранява виното в глинени съдове, както се е правело в античността в Римската империя. Ще имате възможност да си купите вино и сувенири от магазина към винарната.

Цената включва :
Транспорт с лицензиран туристически автобус
• Водач от агенцията по време на пътуването и престоя в Сърбия;
• Професионален лицензиран екскурзовод на български език през цялата туристическа програма;
• 2 нощувки със закуски


Цената не включва:
• Входни такси: Дървенград (входна такса – около 2,5 евро или 250 сръбски динара);
• Медицинска застраховка, доплащане: 3 лв за хора до 65 г; 6 лв.за хора над 65г.Необходими документи:
• Лична карта или валиден задграничен паспорт;
• За деца до 18 годдини, пътуващи с един родител или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.