Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Кръстовден на Кръстова гора

13-14 септември 2021 (понеделник и вторник)

Цена: 39 лева

1 ден (понеделник)

Тръгване в 7.00 от Руски паметник и в 7.30 от кв. Казичане.

Пътуване по маршрут София – Асеновград- Къстова гора.

Пристигане в Кръстова гора, настаняване и участие в нощната света литургия.

2 ден (вторник)

Участие в светата литургия по случай Кръстовден.

Отпътуване за Бачковския манастир. Разглеждане на манастира с основния храм на Света Богородица, поклонение на чудотворната икона на Божията майка. По желание – разглеждане на Трапезарията и на храма във вътрешния двор, посветен на Свети Николай.

Обяд в района на манастира.

Отпътуване за София към 17.00 часа.

Очаквано пристигане в София – 19.30 часа.

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, групова медицинска застраховка от ЗД Евроинс АД, присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването.

*** Кръстова гора, наричана още Родопската Света гора, е местност в централните Родопи, близо до Кръстов връх. На нея е изграден манастирски комплекс, който се състои от две църкви – старата „Света Троица“и новата „Покров на Пресвета Богородица“ и 9 параклиса, посветени на Дванадесетте евангелисти и на светци. Всички поклонници извървяват пътеката към Кръста, в който се съхранява частица от дървения кръст Господен.

Историята на стария, унищожен манастир и на пристигането на частицата от кръста Господен превръщат цялата местност в свято и обичано място за поклонение, в което постоянно се случват чудеса.