Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Крушунските водопади и град Ловеч, 18.07.2020, Цена: 36 лв.

Крушунските водопади се намират в северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Живописната каскада от водопади се е образувала по поречието на река Пройновска, извираща от Крушунската пещера.Най-големият водопад се нарича Пръскалото, това е първият и най-близък до изворното място водопад. Останалите водопади нямат свои имена.

По пътя покрай реката има множество мостове, които позволяват на туристите да разгледат местността.

Близо до водопадите се намират много пещери, някои от които са добили популярност във времето: Маарата, Урушка Маара, Бонинска пещера и др. Най- известна от тях е Деветашка пещера, тя се намира на 15 км от Крушунските водопади.

В миналото – през 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което говорят и запазените скални ниши и килии.

Отпътуване към град Ловеч. Туристите разглеждат уникалния Покрит мост над река Осъм, който свързва новия град със стария квартал Вароша. За пръв път мостът е създаден от уста Колю Фичето през 1876 г. като покрит дървен мост с 64 дюкяна. Днес е изграден от желязна конструкция и е обновен през 1982 г.

В Ловеч се разглежда и старинният квартал Вароша със запазени възрожденски къщи и с храма „Свето Успение Богородично“ – обител с уникален дървен олтар, изработен от бащата на тревненския майстор Койо Витанов.

Към 18.00 групата отпътува за София.

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, групова медицинска застраховка и екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут.