Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Крива паланка и Старо Нагоричане – Северна Македония

1 август 2020, събота

Цена: 34 лева

Тръгване в в 7.30 от Руски паметник.

Туристите преминават в Република Северна Македония през граничен пункт Гюешево – Деве баир и се отправят към село Старо Нагоричане. В него се намира средновековната църква “Свети Георги“, издигната върху останките на по-ранна базилика. Стенописите в храма са  от времето на Палеолозите-Палеологов ренесанс и са сред най-забележителните творби на прочутите солунски художници Михаил и Евтихий, работили в края на XIII и началото на XIV век.

За нас, българите, църквата е важна и с факта, че там е погребан цар Михаил III Шишман-Асен, ранен в боя при Велбъжд на 28 юли 1330 г.

Отпътуване за Крива паланка и обяд в ресторанта на Осоговския манастир. В манастирския комплекс са разположени три храма – старата църква от XII век е посветена на Рождеството на Пресвета Богородица – на нейния олтар иконите имат изключителна художествена стойност. Най-голям е храмът, посветен на Свети Йоаким Осоговски, като в притвора му се намират мощите на светеца! Храмът е образец на възрожденската българска архитектура и живопис. Външната му фасада е издялана от камък. А малкият храм на Света Петка е сгушен покрай реката и е напълно слят с природата на Осоговска планина.

Туристите ще обядват в ресторанта над Осоговския манастир – близо до град Крива паланка и след това ще посетят самия град. Съботният ден е пазарен за Крива паланка.
Духовна и архитектурна ценност тук представлява и градската църква “Свети Димитър”.

Цената включва:

*транспорт

*медицинска застраховка с лимит на отговорност 2000 евро на ЗД Евроинс

*екскурзоводско обслужване.

Общи данни за паспортов и визов режим:

*Необходима е лична карта или задграничен паспорт с 6-месечна валидност към датата на пътуване; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.

*Децата под 18 години трябва да имат задграничен паспорт и ако пътуват без родителите или само с единия родител – трябва да представят оригинал и копие на нотариално заверена декларация – съгласие за пътуване от родителите!

Туроператорът не носи отговорност за нередовните документи на туристите!