Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Стефановден в Истанбул

 • 25-28 декември 2020
 • 4 дни/ 2 нощувки
 • Цена: 149 лева

Нощувките ще бъдат в Хотел „Херманос”3*/ Hotel Hermanos или подобен в кв. Лалели, Истанбул.

1 ден – 25 декември , петък

Тръгване на 25.12., петък, от София в 22.30, пл. Руски паметник, в 23.30 на бензиностанция ШЕЛ Пазарджик, в 00.30 – на ОМВ бензиностанция до хотел Санкт Петербург-Пловдив, в 01.30 – на бензиностанция “Стаза” – Стара Загора, в 02.30 – на ОМВ Хасково, следва  Свиленград, Капитан Андреево/Капъ куле, Истанбул.

2 ден – 26 декември, събота

8.30 – В Истанбул – заедно с местен екскурзовод започва панорамната обиколка на европейската и азиатската част на града. В Европа – с автобуса се минава по крайбрежната улица „Кенеди“, покрай  хотела “Пера Палас“, гара Сиркеджи, пристанище Еминьоню, мостът Галата. Преминаване през Златния рог и през първия мост над Босфора – неповторимо преживяване – и  изкачване до хълма Чамлъджа. Кафе-пауза за разглеждане на парка и за снимки на това най-високо място, откъдето може да се наблюдава проливът Босфор.

12.30 – По желание – От морска гара Кабаташ туристите отпътуват за остров Бургазада, който се намира на девет мили от най-близкото Истанбулско пристанище. Бургазада е по-висок и по-озеленен от останалите Принцови острови.Вилите на Бургазада привличат вниманието с изяществото и красотата си. Във Византийската империя островът е наричан Антигони. Днес на Бургазада има три гръцки православни църкви. Прочутият турски поет и писател Саит Фаик Абасъянък също е живял на острова, домът му тук е превърнат в музей. Обяд и романтичен следобед  на острова.

( Ако туристите предпочетат, вместо Бургазада може да се посети и остров Халки-Хейбелиада, тъй като той е свързан пряко с българското Възраждане. Там се учат екзарх Антим I, екзарх Йосиф, Неофит Рилски и мн. др. българи. Островът е амфитеатрално разположен с красиви къщи и градини от 19 век.)

В 15.30 групата потегля обратно с ферибота за Истанбул.

Отпътуване към хотела и свободно време.

3 ден – 27 декември , неделя – Стефановден!

8.30 часа – Присъствие на празничната света литургия в българската църква „Свети Стефан” на Златния рог. Посещение и разглеждане на близките храмове: „Свети Георги”- Вселенска патриаршия, императорския храм „Света Богородица Влахерна” и музея „Хора” – Карие джами.

13.30 часа – Посещение на Историческия площад Хиподрума. Отвън се разглеждат византийската базилика “Света София”, Синята джамия, Колоната на Константин, Египетският обелиск, Змиевидната колона и Фонтанът на Вилхелм II. Всяка една от забележителностите, както и водохранилището Йеребатан, разположено наблизо,  могат да бъдат  посетени заедно с местен гид.

По желание – Разглеждане на „Света София” заедно с местния гид!

Следобед – свободно време за покупки и разглеждане на близките пазари Капалъ чаршъ, Египетския пазар, магазините в района на Осман бей и др.

18.30 – По желание – избор на една от двете атракции:

* Заедно с нашия гид туристите се отправят към небостъргача Сапфир, за да се изкачат на 64-я етаж и наблюдават Истанбул от неговия покрив.Тези, които желаят, участват в 4D симулация на въздушна разходка над Истанбул с виртуални посещения на знаковите места в града.

ИЛИ

*Разходката “Нощен Истанбул” – при 15 записани туристи се посещава новият Аквариум в МОЛ “Емаар”  и светлинното шоу “Пеещите фонтани” – и двата обекта са в азиатската част на Истанбул.

Нощувка в хотела..

4 ден – 28 декември , понеделник

8.30 – закуска и напускане на хотела. 

9.00 –По желание –  Круиз по Босфора – корабчето преминава близо до новия султански дворец Долмабахче, Чираан палас, квартала Ортакьой, отбранителните крепости Румели и Анадолу Хисар, летния султански дворец Бейлербей, Военното училище, гарата Хайдарпаша и покрай много богати къщи и дворци.

10.30 – По желание – Разглеждане на близкия дворец Долмабахче. Посещение на  един от най-бляскавите дворци в Европа, създаден от архитектите Балиан по поръка на султан Абдул Меджид I в средата на 19 век.Стил – барок, рококо, неокласическа архитектура.Бляскави салони,красиви полилеи от кристал, фина дърворезба,покрита със злато,кристално стълбище и прекрасни външни градини – това накратко е дворецът.

11.30 – Преди отпътуването за Одрин – посещение на манастира „Света Богородица Живоприемен източник” в кв. Балълкъ. Това е легендарната църква с аязмото и 7-те риби. И до днес там стават много чудеса!

При желание на групата – по пътя към Одрин –  се разглежда МОЛ Форум Истанбул/ MOL Forum Istanbul с Аквариума Sea life! Морските обитатели са над 20 000!

Тези, които не желаят посещението на Аквариума, ще пазаруват в MOL Forum Istanbul.

В Одрин:

* Посещение на Стоковата борса

*Посещение на Покрития пазар Араста и на близките магазини, разположени около джамията Селимие.

18.00 – отпътуване за България.Прибиране в София – късно вечерта.

*Участието на туристите в допълнителните екскурзии се заявява и заплаща в офиса на Агенцията, тъй като повечето екскурзии изискват предварителна резервация.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус – 3*
 • 2 нощувки със закуски в хотел Hermanos  3* , кв. Лалели
 • Разглеждане на храмовете „Свети Стефан”, „Света Богородица Влахерна”, музея „Хора”, „Света Богородица Живоприемен източник”
 • Посещение и пазаруване в град Одрин
 • Присъствие на водач от Агенцията и на местен екскурзовод с български език  по време на пътуването.
 • БОНУС – Пешеходна обиколка на площад Хиподрума и посещение на  MOL Forum Istanbul

Цената не включва:

 • Панорамна обиколка на Истанбул – на европейската и азиатската част на града с посещение на българската църква “Свети Стефан” – 15 евро.
 • Разглеждане на двореца Долмабахче и на небостъргача Сапфир – по 20 евро за всеки един от обектите с включен билет и беседа от местен гид. За базиликата „Света София” – 10 евро на човек.
 • Пътуване с корабче по Босфора – 15 евро
 • Пътуване с ферибот до и от остров Бургазада с включен двупосочен билет – 10 евро
 • Разходката “Нощен Истанбул”  – 20 евро – осъществява се при 15 записани туристи!
 • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро от ЗД Евроинс – 3 лв. на човек
 • Агенцията си запазва правото да промени реда на екскурзиите, ако това се налага!

ВАЖНО: ВСЕКИ ТУРИСТ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ С ДАТА НА ВАЛИДНОСТ 60 ДНИ СЛЕД КРАЯ НА ЕКСКУРЗИЯТА!

За деца под 18 години, пътуващи без родители или само с единия родител – е нужно – нотариално заверена декларация, подписана от другия родител(родителите) – (оригинал и 2 копия) и копие от акта за раждане на детето.