Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

 Мистичната Кападокия, 08 – 13.05.2020, петък – сряда, Цена: 485 лв.

София – Анкара – Кападокия Кония Бурса – София

6 дни/ 5 нощувки 

*В цената са включени всички обзорни обиколки на посещаваните градове и места!

*Екскурзията ще се осъществи при 40 записани туристи!

1 ден – 08.05., петък

Тръгване на 07.05.срещу 08.05. в 24.00 часа – от пл. Руски паметник в София, в 01.30 – на ОМВ бензиностанция до хотел Санкт Петербург-Пловдив за Истанбул и Анкара.

12.00Пристигане и настаняване в хотел 3* в Анкара.

Следва: Панорамна обиколка на Анкара заедно  с местен гид. Посещение на Музея на Анатолийските цивилизации, представящ културата и изкуството на древните хети, и на Мавзолея на Ататюрк. 

Вечеря и нощувка в Анкара.

2 ден- 09.05., събота

Закуска в хотела.08:00ч.-отпътуване за Кападокия.

Кападокия  или ,,Земя на красивите коне” е историческа област в Централен Анадол, между древните страни Понт,Армения,Киликия,Галатия и Фригия в поречието на река Хамас.

По пътя се спира за фото-пауза при второто по големина в света Солено езеро -Туз гьолу,разположено на 905 м надм.височина.

Следва посещение на подземния град Деринкую(в превод-Дълбокият кладенец),който е служил като скривалище на хората по време на арабското нашествие,както и по време на иконоборческия период,като в тези градове(общо 36 на брой) хората  можели да остават в продължение на една година, без да излизат на повърхността.

Следва дегустация на кападокийски вина в избрана винарска изба.

Пристигане в Юргюп – Кападокия и настаняване в хотел 4*. Вечеря в хотела. Нощувка.

3 ден – 10.05., неделя

Програма по желание:

05:00ч – Полет с балон над областта Кападокия.Атракцията се реализира при подходящи климатични условия.Тръгва се от хотела на разсъмване, около 05:00ч. Балонът се издига на височина около 800м и разходката продължава около 1ч.Полетът с балон и получаването на сертификат за това са на стойност 130 евро.Заплащане на място.

07:30ч. – Закуска в хотела.

Панорамна обиколка с екскурзовод на бълг. език из областта Кападокия.Посещение на Долината Деврент,известна още като долина на въображението или Розовата долина.Екскурзията продължава в местността Зелве – Пашабаа, Долината на гълъбите, Ючхисар. Посещение на градчето Аванос,разположено на двата бряга на р.Къзъл ърмак или Червената река – най-дългата река в страната.Градът е известен с грънчарството-занаят,зародил се по тези места още от времето на древните хети.Посещение на традиционно грънчарско ателие и на ателие за обработка на оникс.

Вечеря и нощувка в хотела.

4 ден – 11.05., вторник

7.30 – Закуска в хотела. Следва разходка в Национален парк – Долината Гьореме,включена в списъка на Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО от 1985г.Разглеждат се скалната църква на Свети Онуфрий и Параклиса на Света Варвара, Храмът с ябълката и Новата църква с токата(катарамата), всички те – уникално свидетелство за силата на византийското изкуство.

Спиране и разглеждане на Долината Соанлъ – една не толкова известна част от Кападокия,чиято природа и социален живот са запазени в оригиналния им вид.Фото-пауза при най-високата част на Кападокия,откъдето се открива величествена гледка.Разглеждане на крепостта.

Завръщане в хотела. Вечеря.

По желание – присъствие на Фолклорна вечер  -танцът на дервишите в Ортахисар – много танци и неограничено количество храни и напитки – допълнително заплащане.Нощувка.

 

5 ден – 11.05., вторник

7.30 ч. – закуска в хотела и отпътуване по маршрут: Кападокия-Кония-Акшехир-Бурса

Кония е религиозното сърце на Турция.

Туристическата програма в Кония започва с посещение на гробницата на ислямския философ Мевляна Джелаладдин Руми от 13 в., създател на учението и ордена на въртящите се Дервиши-търсещи любов,толерантност и познание чрез практиката на въртене -изпадайки в подобно на транс състояние.

Продължаваме туристическата си програма,като по пътя за Бурса,разглеждаме гроба на всепризнатия и обичан хитрец Настрадин Ходжа в Акшехир и имаме кратка фото-пауза на алеята с хумористичните паметници.Посещение на чаршията за порцелан в Кютахя.Свободно време за обяд и възможност за покупки на изделия от порцелан.Пристигане в Бурса вечерта.

Градът е изпълнен с градини и паркове и затова е наричан ,,Зелената Бурса”. Нощувка в Бурса.

6 ден – 13.05., сряда

07:30 ч.- Закуска и напускане на хотела. Следва разглеждане на забележителностите – Керван сараите в центъра на града, Зелената джамия,по желание – Улу джами с 20 блестящи малки купола и забележителен шадраван във вътрешния  двор. Посещават се и Капаль чаршия, Узун чаршия и Коза хан.

По обяд – отпътуване за България.

Пристигане в Пловдив и София – късно през нощта.

Цената включва:

* Транспорт с лицензиран автобус 3*

* 5 нощувки в хотели 3*/4* – 1 в Анкара – нощувка със закуска, 3 в Кападокия – Hotel Floria 4* , град Юргюп- нощувки със закуски и вечери, 1 в Бурса – нощувка със закуска.

* Присъствие на местен екскурзовод с български език по време на пътуването

* Присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването

Цената НЕ включва:

* Медицинска застраховка на стойност 5000 евро на ЗД Евроинс – заплаща се от туристите индивидуално!

* Цената на посещаваните музеи:

– В Анкара: Музей на Анатолийските цивилизации – 36 ТЛ/ Мавзолеят на Ататюрк е без такса!/

– В Кападокия:

Гюреме – 54 ТЛ

Зелве-Пашабаг – 15 ТЛ

Крепостта Ючхисар – 8 ТЛ

* Фолклорна вечер с богато меню и фолклорни танци – 25 евро на човек

* Полетът с балон се определя на място – обичайна цена – 130 евро!