Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Истанбул през лятото

 • 29 юли – 01 август 2021 (четвъртък- неделя)
 • Цена: 169 лева

1 ден

Тръгване от София в 22.30, Руски паметник, в 23.30 на бензиностанция ШЕЛ Пазарджик, в 00.30 – на ОМВ бензиностанция до хотел Санкт Петербург-Пловдив, в 01.30 – на бензиностанция “Стаза” – Стара Загора, в 02.30 – на ОМВ Хасково, следва Свиленград, Капитан Андреево/Капъ куле, Истанбул.

2 ден

6:00 – Пристигане и настаняване (при възможност) в хотел “Хрманос” 3*/ Hermanos 3*“– кв. Лалели 8.30 – В Истанбул – заедно с местен екскурзовод започва панорамната обиколка на европейската и азиатската част на града. В Европа – с автобуса се минава по крайбрежната улица „Кенеди“, покрай хотела “Пера Палас“, гара Сиркеджи, пристанище Еминьоню, мостът Галата. Преминаване през Златния рог и през първия мост над Босфора – неповторимо преживяване – и изкачване до хълма Чамлъджа. Кафе-пауза за разглеждане на парка и за снимки на това най-високо място, откъдето може да се наблюдава Босфорът.
Придвижване към Европейската част на Истанбул и посещение на българската църква „Свети Стефан“( Желязната църква) и на близката Вселенска патриаршия.

12.30 часа – Посещение на Историческия площад Хиподрума. Отвън се разглеждат византийската базилика “Света София”, Синята джамия, Колоната на Константин, Египетският обелиск, Змиевидната колона и Фонтанът на Вилхелм II. Всяка една от забележителностите, както и водохранилището Йеребатан, разположено наблизо, могат да бъдат посетени заедно с местен гид.

13.30 – По желание – круиз по Босфора – корабчето преминава близо до новия султански дворец Долмабахче, Чираан палас, квартала Ортакьой, отбранителните крепости Румели и Анадолу Хисар, летния султански дворец Бейлербей, Военното училище, гарата Хайдарпаша и покрай много богати къщи и дворци.

17.00 – При желание – разходката “Нощен Истанбул” – при 15 записани туристи се посещава новият Аквариум в МОЛ “Емаар” и светлинното шоу “Пеещите фонтани” – и двата обекта са в азиатската част на Истанбул.18.00 – По желание – Пазаруване в кв. Османбей – дрехи и кожени изделия от високо качество или разходка до пристанище Еминьоню за вечеря с балък-екмек( рибен сандвич) на моста Галата.

3 ден

9.00 – От морска гара Кабаташ туристите отпътуват за остров Халки-Хейбелиада, чиято история е пряко свързана с българското Възраждане. Там се учат екзарх Антим I, екзарх Йосиф, Неофит Рилски и мн. др. българи. Островът е амфитеатрално разположен с красиви къщи и градини от 19 век.

Богословското училище към манастира“Света Троица“, разположен на върха на острова, притежава ботаническа градина с редки средиземноморски растения. Особен интерес за нас представлява и църквата на манастира, сред чиито икони е и чудотворната икона на Света Богородица, донесена от Несебър.
В 13.10 групата потегля обратно с ферибота за Истанбул.


15.00 – Пристигане в Истанбул на пристанище Кабаташ  и по желание – придвижане към двореца Долмабахче. Посещение на един от най-бляскавите дворци в Европа, създаден от архитектите Балиан по поръка на султан Абдул Меджид I в средата на 19 век.Стил – барок, рококо, неокласическа архитектура.Бляскави салони,красиви полилеи от кристал, фина дърворезба,покрита със злато,кристално стълбище и прекрасни външни градини – това накратко е дворецът.


17.30 – По желание – Заедно с нашия гид туристите се отправят към небостъргача Сапфир, за да се изкачат на 64-я етаж и наблюдават Истанбул от неговия покрив.Тези, които желаят, участват в 4D симулация на въздушна разходка над Истанбул с виртуални посещения на знаковите места в града.
Отпътуване към хотела и свободно време.

4 ден

7.30 – закуска и напускане на хотела.

8.15 – Посещение на Църквата „Света Богородица“ на Първото число. Църквата е стар византийски храм от 3-ти век, в който се е съхранила традицията на 1-во число всеки месец хората, които желаят и имат нужда, да си купят ключе от храма като символно изображение на молбата им за сбъдването на съкровено желание. Легендата повелява ключето, което е закупено, да се върне в храма, когато желанието на човека се сбъдне. В храма има и извор с целебна вода – аязмо.
По пътя към Одрин – при желание на групата – се разглежда един от крайпътните молове: МОЛ Форум Истанбул/ MOL Forum Istanbul с Аквариума Sea life! Морските обитатели са над 20 000!
Тези, които не желаят посещението на Аквариума, ще пазаруват в MOL Forum Istanbul.
Отпътуване за Одрин.
В Одрин:
* Посещение на Стоковата борса
*Посещение на Покрития пазар Араста и на близките магазини, разположени около джамията Селимие.

18.00 – отпътуване за България.Прибиране в София – късно вечерта.
*Участието на туристите в допълнителните екскурзии се заявява и заплаща в офиса на Агенцията, тъй като повечето екскурзии изискват предварителна резервация. Туристите, които се включват на място, в последния момент – плащат услугата по-скъпо с 5 евро

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус – 3*
 • 2 нощувки със закуски в хотел „Херманос“ 3* , кв. Лалели
 • Посещение и пазаруване в град Одрин
 • Присъствие на водач от Агенцията и на местен екскурзовод с български език по време на пътуването.
 • БОНУС – Пешеходна обиколка на площад Хиподрума
 • БОНУС – Посещение на Църквата на Света Богородица с ключетат

Цената не включва :

 • Панорамна обиколка на Истанбул – на европейската и азиатската част на града с посещение на българската църква “Свети Стефан” – 15 евро.
 • Разглеждане на дворците Топ капъ сарай, базиликата “Света София”, двореца Долмабахче и на небостъргача Сапфир – по 20 евро за всеки един от обектите с включен билет и беседа от местен гид.
 • Пътуване с корабче по Босфора – 17 евро
 • Пътуване с ферибот до и от остров Халки с включен двупосочен билет – 15 евро
 • Разходката “Нощен Истанбул” – 20 евро – осъществява се при 15 записани туристи!
 • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро от ЗД Евроинс – 3 лв. на човек

*Агенцията си запазва правото да промени реда на екскурзиите, ако това се налага!

ВАЖНО: ВСЕКИ ТУРИСТ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ С ДАТА НА ВАЛИДНОСТ 60 ДНИ СЛЕД КРАЯ НА ЕКСКУРЗИЯТА!

За деца под 18 години, пътуващи без родители или само с единия родител – е нужно – нотариално заверена декларация, подписана от другия родител(родителите) – (оригинал и 2 копия) и копие от акта за раждане на детето.