Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Истанбул – нови лица и преживявания

Посещава се и остров Бургазада – Принцови острови

 • 17-20 юни 2021
 • Цена: 155 лева
 • 4 дни/ 2 нощувки със закуски и транспорт

1 ден
Тръгване от София в 20.30, площад Руски паметник, в 21.30 на бензиностанция ШЕЛ Пазарджик, в 22.30 – на ОМВ бензиностанция до хотел Санкт Петербург – Пловдив, в 23.30 – на бензиностанция “Стаза” – Стара Загора, в 00.30 – на ОМВ Хасково, следва Свиленград, Капитан Андреево/Капъ куле, Истанбул.

2 ден

* Панорамна обиколка на европейската и азиатската част на Истанбул, паркът Емиргян, квартал Балат,църквата „СветиСтефан“ и Хиподрума.

8.30 – В Истанбул – заедно с местен екскурзовод започва панорамната обиколка на европейската и азиатската част на града.

http://vakanciq-roza.eu/wp-content/uploads/2021/01/image.jpg

Паркът Емиргян

В Европейската част автобусът се движи по крайбрежната улица „Кенеди“, покрай хотела “Пера Палас“, гара Сиркеджи, пристанище Еминьоню, мостът Галата. Преминаване през Златния рог и през първия мост над Босфора – неповторимо преживяване – и изкачване до хълма Чамлъджа. Кафе-пауза за разглеждане на парка и за снимки на това най-високо място, откъдето може да се наблюдава Босфорът.

Чамладжа с гледка към Босфора

Връщане към Златния рог и посещение на българската Желязна църква „Свети Стефан“. Възникнала през 1849г.,църквата е обновена през 1892 г. и е изградена с железни плоскости. През 2019 г. е направен основен ремонт на храма, който днес блести отдалеч на брега на Златния рог.

По желание – Разходка сред квартала Балат – тук къщите са боядисани в ярки цветове, а следите от еврейски, арменски, православни и турски общности разкриват пълното с истории минало на квартала .

През 2003 година Юнеско включва квартала в списъка си и днес тук има приятни пъстри кафенета, малки vintage и hand-made магазинчета и разбира се – дремещи котки и играещи футбол деца.

Colorfull buildings, Balat, Istanbul, Turkey

Квартал Балат, Истанбул

Двете синаноги, джамиите и църквите от византийско и османско време вдъхват живот на кварталите Фенер и Балат. Тук е най-голямата истанбулска синагога Ахрида, тук са и Гръцкият лицей, Вселенската патриаршия и нашата „Свети Стефан“.

Посещение на Историческия площад Хиподрума. Отвън се разглеждат византийската базилика “Света София”, Синята джамия, Колоната на Константин, Египетският обелиск, Змиевидната колона и Фонтанът на Вилхелм II. Всяка една от забележителностите, както и водохранилището Йеребатан, разположено наблизо, могат да бъдат посетени заедно с местен гид.

По желание – при група от 10 туристи – разглеждане на „Света София” заедно с местния гид!  .

Съвременната сграда на „Света София“ е построена през 532 – 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет. Храмът е впечатляващо инженерно постижение и „Света София“ е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура.

Света София, Истанбул

По желание – при група от 10 туристи -разглеждане на двореца Топ капъ сарай заедно с местен екскурзовод.

„Топкапъ“ – „Дворец с оръдейна порта“ е главният султански дворец на Османската империя от 1465 до 1853 година.

Намира се между Златния рог и Мраморно море и има изглед към Босфора. Дворецът е пълен с примери от османската архитектура и притежава голяма колекция от порцелан, одежди, оръжия, щитове, османски миниатюри и стенни украшения

Дворецът притежава и красива градина, в която туристите ще се разходят.

Свободно време.

20.00 – По желание – Вечеря в ресторант Гар Мюзик хол – богато тристепенно меню с включени напитки.

3 ден

* Принцови острови, МОЛ Емаар и Пеещите фонтани

8.00 – Закуска в хотела.

09.00 – По желание – От морска гара Кабаташ туристите отпътуват за остров Бургазада, който се намира на девет мили от най-близкото Истанбулско пристанище. Бургазада е по-висок и по-озеленен от останалите Принцови острови.Вилите на Бургазада привличат вниманието с изяществото и красотата си. Във Византийската империя островът е наричан Антигони. Днес на Бургазада има три гръцки православни църкви. Прочутият турски поет и писател Саит Фаик Абасъянък също е живял на острова, домът му тук е превърнат в музей. Обяд и романтичен следобед  на острова.

По желание на туристите вместо Бургазада, може да се посети остров Халки-Хейбелиада, тъй като той е свързан пряко с българското Възраждане. Там се учат екзарх Антим I, екзарх Йосиф, Неофит Рилски и мн. др. българи. Островът е амфитеатрално разположен с красиви къщи, обшити с дърво и градини от 19 век.

Остров Бургазада

В 14.30 групата потегля обратно с ферибота за Истанбул.

Отпътуване към хотела и свободно време.

Нощен Истанбул – Посещение на МОЛ ЕМААР и на Пеещите фонтани

17.00 – Разходка “Нощен Истанбул” – при 15 записани туристи се посещава новият Аквариум в МОЛ “Емаар” и светлинното шоу “Пеещите фонтани” – изключителна феерия от музика, движение и светлини! В близките ресторанти туристите могат да вечерят, както и да пазаруват в магазините на МОЛ Емаар. И двата обекта са в азиатската част на Истанбул.

4 ден

*Корабче по Босфора и дворецът Долмабахче

8.00 – закуска и напускане на хотела.

9.00 –По желание –  Круиз по Босфора – корабчето преминава близо до новия султански дворец Долмабахче, Чираан палас, квартала Ортакьой, отбранителните крепости Румели и Анадолу Хисар, летния султански дворец Бейлербей, Военното училище, гарата Хайдарпаша и покрай много богати къщи и дворци.

10.30 – По желание – Разглеждане на близкия дворец Долмабахче. Посещение на един от най-бляскавите дворци в Европа, създаден от архитектите Балиан по поръка на султан Абдул Меджид I в средата на 19 век.Стил – барок, рококо, неокласическа архитектура.Бляскави салони,красиви полилеи от кристал, фина дърворезба,покрита със злато,кристално стълбище и прекрасни външни градини – това накратко е дворецът Долмабахче.

Отпътуване за Одрин.

В Одрин:

* Посещение на Стоковата борса

* Посещение на Покрития пазар Араста и на близките магазини, разположени около джамията Селимие.

18.00 – отпътуване за България.Прибиране в София – късно вечерта.

*Участието на туристите в допълнителните екскурзии се заявява и заплаща в офиса на Агенцията, тъй като повечето екскурзии изискват предварителна резервация.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус – 3*
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* , кв. Лалели
 • Посещение и пазаруване в град Одрин
 • Присъствие на водач от Агенцията и на местен екскурзовод с български език по време на пътуването.

Цената не включва:

 • Панорамна обиколка на Истанбул – на европейската и азиатската част на града, кв. Балат, българската църква “Свети Стефан” и Хиподрума – 20 евро.
 • Разглеждане на двореца Топ капъ сарай и Долмабахче – по 20 евро за всеки един от обектите с включен билет и беседа от местен гид. За базиликата „Света София” – 5 евро на човек.
 • Пътуване с корабче по Босфора – 17 евро на човек
 • Вечеря в Гар мюзик хол с тристепенно меню и напитки – 25 евро
 • Пътуване с ферибот до и от остров Бургазада/ Халки с включен двупосочен билет – 15 евро
 • Разходката “Нощен Истанбул”  – 20 евро – осъществява се при 15 записани туристи!
 • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро от ЗД Евроинс – 3 лв. на човек

Агенцията си запазва правото да промени реда на екскурзиите, ако това се налага!

ВАЖНО: ВСЕКИ ТУРИСТ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ С ДАТА НА ВАЛИДНОСТ 60 ДНИ СЛЕД КРАЯ НА ЕКСКУРЗИЯТА!

За деца под 18 години, пътуващи без родители или само с единия родител – е нужно – нотариално заверена декларация, подписана от другия родител(родителите) – (оригинал и 2 копия) и копие от акта за раждане на детето.
За деца под 18 години, пътуващи без родители или само с единия родител – е нужно – нотариално заверена декларация, подписана от другия родител(родителите) – (оригинал и 2 копия) и копие от акта за раждане на детето.