Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Истанбул и остров Буюкада

24 – 28 март 2021

21 – 24 април 2021

5 дни/ 3 нощувки със закуски и транспорт

Цена: 199 лева

1 ден
Тръгване на 24 март/ 21 април – от София в 20.30, площад Руски паметник, в 21.30 на бензиностанция ШЕЛ Пазарджик, в 22.30 – на ОМВ бензиностанция до хотел Санкт Петербург-Пловдив, в 23.30 – на бензиностанция “Стаза” – Стара Загора, в 00.30 – на ОМВ Хасково, следва Свиленград, Капитан Андреево/Капъ куле, Истанбул.

2 ден

* Панорамна обиколка на европейската и азиатската част на Истанбул, паркът Емиргян, Музеят „Хора“, квартал Балат,църквата „СветиСтефан“ и Хиподрума.

8.30 – В Истанбул – заедно с местен екскурзовод започва панорамната обиколка на европейската и азиатската част на града.

Посещение на парка Емиргян – паркът се намира в европейската част на Истанбул, на Босфора. Това е един от най-големите обществени паркове в града,изпълнен с около 3 милиона лалета, пъстри и различни по вид, оригинално съчетани сред поляни, езерца и къщи-павилиони.

Паркът Емиргян в Истанбул

В Европейската част автобусът се движи по крайбрежната улица „Кенеди“, покрай хотела “Пера Палас“, гара Сиркеджи, пристанище Еминьоню, мостът Галата. Преминаване през Златния рог и през първия мост над Босфора – неповторимо преживяване – и изкачване до хълма Чамлъджа. Кафе-пауза за разглеждане на парка и за снимки на това най-високо място, откъдето може да се наблюдава Босфорът.

Връщане към Златния рог и посещение на Музея „Карие“.Посещението на тази малко известна църква, превърната в музей, оставя туристите смаяни от видяната красота!. “Храмът на Христос Спасителя” в Хора („извънградска местност“), известен и като музея „Карие“ или само “Хора”, се възприема като мястото, запазило най-красивите стенописи на Стара Византия. Храмът е издигнат през V в., а днешното здание и великолепната му вътрешна украса са завършени през 1321 г. от Теодор Метохит, велик логотет (първи министър) на тогавашна Византия.

Музеят „Карие“ (Kariye) съхранява изумителни мозайки и стенописи от ХІV в., изобразяващи библейски сцени от Адам до живота на Христос, а това са някои от най-значимите византийски фрески в света.

Музеят се намира във височините на квартал Фатих и около него се вият старите крепостни стени от V век, които са високи, колкото няколко етажна сграда и имат дебелина до 6 м.

Слизайки надолу към Златния рог, посещаваме българската Желязна църква „Свети Стефан“. Възникнала през 1849г., тя е обновена през 1892 г. и е изградена с железни плоскости, пристигнали от Виена.Оттогава я именуваме „Желязната църква“. През 2019 г., след основен ремонт, храмът отново отвори врати и блести отдалеч на брега на Златния рог.

По желание – Разходка сред квартала Балат – тук къщите са боядисани в ярки цветове, а следите от еврейски, арменски, православни и турски общности разкриват пълното с истории минало на квартала .

През 2003 година Юнеско включва квартала в списъка си и днес тук има приятни пъстри кафенета, малки vintage и hand-made магазинчета и разбира се – дремещи котки и играещи футбол деца.

Двете синаноги, джамиите и църквите от византийско и османско време вдъхват живот на кварталите Фенер и Балат. Тук е най-голямата истанбулска синагога Ахрида, тук са и Гръцкият лицей, Вселенската патриаршия и нашата „Свети Стефан“.

Посещение на Историческия площад Хиподрума. Отвън се разглеждат византийската базилика “Света София”, Синята джамия, Колоната на Константин, Египетският обелиск, Змиевидната колона и Фонтанът на Вилхелм II. Всяка една от забележителностите, както и водохранилището Йеребатан, разположено наблизо, могат да бъдат посетени заедно с местен гид.

По желание – при група от 10 туристи – разглеждане на „Света София” заедно с местния гид!  .

Съвременната сграда на „Света София“ е построена през 532 – 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет. Храмът е впечатляващо инженерно постижение и „Света София“ е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура.

По желание – при група от 10 туристи -разглеждане на двореца Топ капъ сарай заедно с местен екскурзовод.

„Топкапъ“ – „Дворец с оръдейна порта“ е главният султански дворец на Османската империя от 1465 до 1853 година.

Намира се между Златния рог и Мраморно море  и има изглед към Босфора. Дворецът е пълен с примери от османската архитектура и притежава голяма колекция от порцелан, одежди, оръжия, щитове, османски миниатюри и стенни украшения

Дворецът притежава и красива градина, в която туристите ще се разходят.

Свободно време.

3 ден

* Принцови острови – Остров Буюкада, МОЛ Емаар и Пеещите фонтани

8.00 – Закуска в хотела.

09.00 – По желание – На малко повече от час с корабче от забързания център на Истанбул, ще открием едно приказно място – това е остров Буюкада.

Остров Буюкада

От морска гара Кабаташ туристите отпътуват за остров Буюкада – най-големият от 9-те Принцови острова, намиращи се в Мраморно море. В буквален превод името му означава Големия остров, макар че територията му е малко над 5 квадратни километра.

На острова попадаме в света на красивите къщи с градини,обшити и украсени с дантели от дърво.

В центъра на острова има много магазини, кафенета и ресторанти.

Групата ще разгледа острова с новите електромобили, които заместват познатите файтони. Така ще стигнем до върха на острова, където е манастирът на Свети Георги.

Манастирът „Свети Георги със звънците“ е построен през 10 век по времето на император Никифор, а императрица Ирини подарява на манастира иконата на Свети Георги, която и до днес се приема за чудотворна.През 13 век франките нападат манастира и игуменът заравя чудотворната икона в земята. Векове по-късно, местен овчар вижда в съня си Свети Георги, който го подтиква да се изкачи на близкия хълм и щом чуе звънци, да разкопае земята на това място. Когато овчарят изпълнява заръката, той открива иконата на Свети Георги с наниз от звънци. И до днес поклонниците, посетили манастира, получават звънче като дар от Свети Георги!

Обяд на острова – по желание на туристите ще бъде организиран обяд в ресторант „Али Баба“.

В 15.00 часа групата потегля с ферибота обратно към Истанбул.

* Посещение на небостъргача Сапфир

16.30 – По желание – Заедно с нашия гид туристите се отправят към небостъргача Сапфир, за да се изкачат на 64-я етаж и наблюдават Истанбул от неговия покрив.Тези, които желаят, участват в 4D симулация на въздушна разходка над Истанбул с виртуални посещения на знаковите места в града.

Свободно време.

20.30 – По желание – Вечеря в Гар мюзик хол – с богато тристепенно меню с напитки и музикална програма.

Нощувка в хотела.

4 ден

Закуска в хотела.

По желание – Разходка по бул. „Истиклял“ – най-известната пешеходна улица в Истанбул с много магазини, кафенета, със стари сгради на консулства и посолства. Тук е гимназията „Галатасарай“. Тук е католическата катедрала „Свети Антоний, галерията „Пера“, „Музеят на невинността“ – създаден от Орхан Памук и Музеят на Мадам Тюсо. При желание – групата може да посети избран от нея музей или кулата Галата.

Генуезката кула или просто Галата е издигната през 528 г. по времето на император Юстиниан. Първоначално е построена от дърво в квартала на генуезците, а по-късно – от камък. В миналото е използвана за склад и мелница. Височината ѝ достига 61 м. При реставрацията ѝ от 1967 г. е достроен конусообразният й покрив.

Кулата “Галата” в Истанбул

Днес Галата е туристическа атракция. Горните 3 етажа се използват за ресторант, рецепция и кафе-бар. На последния етаж има тераса с прекрасна гледка над Истанбул. До терасата на кулата може да се стигне по стълба със 143 стъпала или с асансьор.

Свободно време за посещение на пазарите Капалъ чаршъ или Египетския пазар на подправките.

По желание – Нощен Истанбул – Посещение на МОЛ ЕМААР и на Пеещите фонтани

17.00 – Разходка “Нощен Истанбул” – при 15 записани туристи се посещава новият Аквариум в МОЛ “Емаар” и светлинното шоу “Пеещите фонтани” – изключителна феерия от музика, движение и светлини! В ресторантите на територията на комплекса туристите могат да вечерят, както и да пазаруват в магазините на МОЛ Емаар. И двата обекта са в азиатската част на Истанбул.

Прибиране и нощувка в хотела.

5 ден

*Корабче по Босфора и дворецът Долмабахче

8.00 – закуска и напускане на хотела.

9.00 –По желание –  Круиз по Босфора – корабчето преминава близо до новия султански дворец Долмабахче, Чираан палас, квартала Ортакьой, отбранителните крепости Румели и Анадолу Хисар, летния султански дворец Бейлербей, Военното училище, гарата Хайдарпаша и покрай много богати къщи и дворци.

Босфора

10.30 – По желание – Разглеждане на близкия дворец Долмабахче. Посещение на един от най-бляскавите дворци в Европа, създаден от архитектите Балиан по поръка на султан Абдул Меджид I в средата на 19 век.Стил – барок, рококо, неокласическа архитектура.Бляскави салони,красиви полилеи от кристал, фина дърворезба,покрита със злато,кристално стълбище и прекрасни външни градини – това накратко е дворецът Долмабахче.

 • Ако времето позволява – при напускането на Истанбул – посещение на MOL Forum Istanbul с Аквариума Sea life[i]- входна такса заплащат само туристите, които посещават Аквариума.

Отпътуване за Одрин.

В Одрин:

* Посещение на Стоковата борса

* Посещение на Покрития пазар Араста и на близките магазини, разположени около джамията Селимие.

18.00 – отпътуване за България.Прибиране в София – късно вечерта.

*Участието на туристите в допълнителните екскурзии се заявява и заплаща в офиса на Агенцията, тъй като повечето екскурзии изискват предварителна резервация.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус – 3*
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* , кв. Лалели
 • Посещение и пазаруване в град Одрин
 • Присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването и на местен екскурзовод с български език при посещаване на обектите.

Цената не включва:

 • Панорамна обиколка на Истанбул – на европейската и азиатската част на града с посещение на парка Емиргян, кв. Балат, българската църква “Свети Стефан” и Хиподрума – 15 евро.
 • Разглеждане на дворците Топ капъ сарай и Долмабахче, както и на небостъргача Сапфир – по 20 евро за всеки един от обектите с включен билет и беседа от местен гид. За базиликата „Света София” – 5 евро на човек, ако присъства екскурзовод.
 • Пешеходна разходка по улица „Истиклял“ с посещение на обектите там – 5 евро на човек.
 • Входна такса за Музея „Карие“ – 54 лири – около 16 лв.
 • Входна такса за „Музея на невинността“ – 109 лири – 33 лв.
 • Входна такса за Музея на мадам Тюсо – 80 лири – 24 лв.
 • Входна такса за кулата Галата – уточняване на място.
 • Пътуване с ферибот до и от остров Буюкада с включен двупосочен билет – 15 евро
 • Пътуване с корабче по Босфора – 17 евро на човек
 • Вечеря в Гар мюзик хол с тристепенно меню, напитки и музикална програма – 25 евро
 • Разходката “Нощен Истанбул”  – 20 евро – осъществява се при 15 записани туристи!
 • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро от ЗД Евроинс – 3 лв. на човек

Агенцията си запазва правото да промени реда на екскурзиите, ако това се налага!

ВАЖНО: ВСЕКИ ТУРИСТ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ С ДАТА НА ВАЛИДНОСТ 60 ДНИ СЛЕД КРАЯ НА ЕКСКУРЗИЯТА!

За деца под 18 години, пътуващи без родители или само с единия родител – е нужно – нотариално заверена декларация, подписана от другия родител(родителите) – (оригинал и 2 копия) и копие от акта за раждане на детето.
За деца под 18 години, пътуващи без родители или само с единия родител – е нужно – нотариално заверена декларация, подписана от другия родител(родителите) – (оригинал и 2 копия) и копие от акта за раждане на детето.


[i] A life