Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Ивановски скални манастири, Бесарбовски манастир, крепостта Червен и град Русе

  • 26-27 юни 2021
  • Цена: 98 лева

1 ден

Тръгване в 6.00 от Руски паметник и в 6.30 от кв. Люлин.

Пътуване към  Русе, като пътьом се разглежда мостът на Уста Колю Фичето при гр. Бяла.

Към 11.00 групата пристига сред  Ивановските  скални манастири, от които единственият отворен за посещение храм е „Света Богородица”. Стенописите на църквата са художествен  образец за епохата на Средновековието.

Този духовен комплекс се състои от  малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите над река Русенски Лом.

Църквите при Иваново са част от стотиците скални църкви, които през периода Х-XIV век превръщат долината на реката в българско духовно средище. Църквите и всички помещения край местността „Писмата” образуват скалния манастир „Свети Архангел Михаил“, основан през XIII век.  През XIV век манастирът става център на исихазма.

Пътуване към село Бесарбово и посещение на Бесарбовския манастир. ( Обяд в село Бесарбово.)
Манастирът се намира в долината на река Русенски Лом и  води началото си от периода на Второто българско царство (XII-XIV в.). Според едната легенда  –  той е част от владенията на Иванко Бесараб – тъст на цар Иван Александър. Според друго предание  негов ктитор е царица Теодора Басараб – първа съпруга на цар Иван Александър и дъщеря на влашкия войвода Иванко Басараб. На името на войводата е кръстено и близкото село Басарабово –  днес Бесарбово.

 Но истинският игумен на обителта е Свети Димитър Басарбовски, роден през 1685 г. и прекарал целия си живот в манастира.

 По време на Руско-турската война (1768 – 1774) мощите на светеца са пренесени от ген. Иван П. Салтиков в Букурещ и поставени в митрополитската, а днес патриаршеската  църква „Свети Свети Константин и Елена“ на 13 юли 1774 г., където те се намират и до днес.

Отпътуване за Русе. В Русе – настаняване в хотела. Свободно време за самостоятелно възприемане на центъра с неговите аристократични сгради – същия ден или на следващата сутрин ще бъде разгледан  центърът на града с площад „Свобода”, Доходното здание – днешният Русенски театър, Дворецът Батенберг – днешният Русенски исторически музей, кея на Русе и др. обекти.

Вечеря и нощувка.

2 ден

Закуска в хотела. Света литургия в храм „Света Троица” и посещение на Музея на градския бит (Къщата на Калиопа, част от Русенския исторически музей).

Отпътуване за село Червен и разглеждане на крепостта. Средновековният град-крепост Червен се намира  в границите на природния парк Русенски Лом. Градът е наследник на византийска крепост от VI в., а по времето на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) е седалище на Червенската митрополия. В околностите му са основани няколко скални манастира. През 1388 г. е разрушен от османските турци. При археологическите проучвания в района са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, много жилища, а също и монетни съкровища, керамика, накити.

Разходката из средновековните руини може да се съчетае и с разглеждане на красивата природа  в парка.

Отпътуване за София около 15.00 часа.

Час на пристигане – около 20.00 часа.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел”Дунав” 3* в Русе
  • Групова медицинска застраховка от ЗД Евроинс АД
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването

Цената не включва:

  • Входните такси на посещаваните обекти – заплащане на масто