Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Екскурзия до Грузия – олекотен тур

Шестдневна самолетна екскурзия до Грузия

 • 29 март 2022 – 03 април 2022                                                   
 • Цена 898 лева

Ден 1 (29.03.2022) – СОФИЯ – СОЛУН – КУТАИСИ

Трансфер София – Солун. При самостоятелен трансфер до Солун -цена на екскурзията 798 лв. Полет от Солун в 15.05 ч. до Кутаиси. Кацане на летище Кутаиси в 18.35 ч. местно време. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 2 (30.03.2022) – КУТАИСИ – ГОРИ – УПЛИСЦИХЕ – 250 км

Закуска Разглеждане на Кутаиси – старата столица на Колхида и земя на легендата за Златното руно. Днес е вторият по големина град в страната и също така седалище на Грузинския парламент. Екскурзия до манастира Гелати – архитектурна забележителност от 12-ти в., който е построен от крал Давид Строителя. Счита се за шедьовър на грузинския Златен век. Включен е в списъка на ЮНЕСКО заради уникалните си мозайки и стенописи. Посещение и на другия красив манастир Моцамета. Отпътуване за град Гори – родната къщата-музей на Йосиф Висарионович Сталин. Програмата продължава с разглеждане на пещерния град Уплисцихе, един от най-ранните градове, създадени на територията на страната. Преди налагането на християнството в страната, пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали. По късно в средновековието процъфтяващ пещерен град. Отпътуване за Тбилиси. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 3 (31.03.2022)

ТБИЛИСИ – МЦХЕТА /50км/

Закуска. Екскурзия до Мцхета (под егидата на UNESCO) – един от най-древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Посещение на Манастирът Самтавро и катедралния събор Светицсховели, където се смята, че се съхранява „Хитона“/туниката на Исус Христос, с която е бил разпънат на кръста/. Това прави Катедралата най – значимия религиозен обект в страната. Посещение на манастира Джвари, построен през VI в. в зората на християнството в Грузия, на отвесна скала, издигаща се над старата столица с красива гледка. След обяд,панорамна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес е важен политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва- църквата „Метехи“, построена на хълм над р. Мтквари., квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Турът в града продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Разходка и свободно време в стария град на Тбилиси. Преминаване по новия стъклен „Мост на мира“ Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Обиколката ще завърши с преминаване през „Площада на свободата“. Свободно време в центъра на Тбилиси. Вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

Ден 4 (01.04.2022) – ТБИЛИСИ – АНАНУРИ – ГУДАУРИ – КАВКАЗ -/150 км/

Закуска. Отпътуване към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). До него ще стигнем по грузинската военна магистрала, посторена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. След това ще се изкачим до селището Степанцминда /Казбеги/ и от там с джип 4Х4 /около 8-9 км/ до храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света троица. Той е разположен на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. Тук ще се насладим на уникалната природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително към връх Казбеги (5047м). Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича както поклоници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква. Нощувка.

Ден 5 (02.04.2022) ГУДАУРИ– КУТАИСИ – ПЕЩЕРАТА НА ПРОМЕТЕЙ /290 км/

Закуска. Отпътуване за Кутаиси. След обяд посещение на пещерата на Прометей, известна също под името Кумистави. Намира се в Западна Грузия, в района на град Цхалтубо, близо до Кутаиси. Открита е през юли 1983 г. и според легендата Прометей е прикован към скала в този район. Настаняване в хотел. Нощувка

Ден 6 (03.04.2022)

Закуска. Свободно време в Кутаиси. Напускане на хотела в 10.00 и трансфер до летище Кутаиси за полет до Солун в 12.50ч.
Кацане около 14.25 ч. българско време. Трансфер до България.

Цената включва:

 • Самолетен билет Солун –Кутаиси – Солун с Wizzair с включен ръчен багаж 40/30/20
 • трансфер Стара Загора – Пловдив – София – Солун и обратно
 • 2 нощувки със закуска в хотел 3* Тбилиси
 • 2 нощувка със закуска в хотел 3* Кутаиси
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* Гудаури
 • Всички екскурзии по програмата
 • Екскурзоводско обслужване от представител на фирмата през целия период на екскурзията
 • Местен екскурзовод на руски език по време на екскурзиите.
 • Медицинска застраховка с лимит 10000 евро и защита за Ковид 19
 • местен туристически данък по време на целия тур

Цената не включва:

 • Вечеря във фолклорен ресторант в Тбилиси – 20 евро-пет-шест степенно меню от различни грузински специалитети, вино, чача и безалкохолно /по желание/.
 • Входни билети: /1 лара е 0.56 лева/
 • вход в Уплисцихе 7 лари,
 • музей Сталин 15 лари,
 • билет за лифта в двете посоки 5 лари,
 • пещерата Прометей 23 лари
 • Изкачване с джип до манастира Гергети в Кавказ – около 5-7евро