Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Дорково, Костандово и крепостта „Перистера“

  • 27 март 2021
  • Цена: 27 лева
  • Тръгване в 7.30 от Руски паметник по посока Велинград.

“Плиоценски парк“ Дорково

Първа спирка – село Дорково! Посещаваме Природонаучния музей “Плиоценски парк“ Дорково, представящ находки, открити в местността Елин кладенец около селото. След тригодишно проучване на находището се стига до извода, че това е най-богатото находище на останки от овернски мастодонт (Anancus arvernensis) в света. Музеят е открит на 19 септември 2013.

Втора спирка – село Костандово! Китното село Костандово, разположено сред просторните поляни на Западните Родопи, става известно с фамилната фабрика „Хемус“, в която изработват едни от най-красивити килими в Европа.

Персийски килими от фабрика „Хемус“ се намират в Бъкингамския дворец, в двореца Версай и в много европейски художествени галерии! Те са пъстри, красиви и плътни!Всеки един от най-големите килими се изработва за около година.

Туристите ще разгледат различните помещения на фабриката – за оцветяване и сушене на преждата, за изработка на килимите, както и представителният музей с най-красивите образци!

Таксата за посещение на човек е 2 лева.

Български персийски килим от Костандово

Трета спирка – Пътуване към град Пещера.Малкият родопски град е истинско съкровище от ценни места за посещение – три монументални храма, построени от майсторите на пещерската архитектурно-строителна школа, Археологически музей, Музей “Автомобилите на социализма“ и т.н.Градът е известен и с 8-те си обувни завода!

Време за обяд в ресторанта на хотел „Хийт“ – в идеалния център на града. При желание на туристите обядът ще бъде ораганизиран предварително. Градът се слави със своя популярен сладкиш „Татлия“!

Този път ще посетим само крепостта „Перистера“ в северната част на града. Тя заема целия хълм „Св. Петка“ и има ясно обособени цитадела, вътрешен град и подградие, разположени на площ от около 15 дка. За сега са изяснени и частично реставрирани крепостните стени на цитаделата и на вътрешния град.

Крепостта е изградена през II век след Христа, за да охранява пътя, свързващ Горнотракийската низина с Егейско море. По–късно, при император Юстиниян I Велики (527 – 565), тя е преустроена, като двете кули в източната крепостна стена са превърната в църкви- посветени на Света Петка и на Св. Четиридесет мъченици.

От височината на крепостта се открива далечен хоризонт, така че ще можем да наблюдаваме не само Пещера, но и близките околности.

17.30 – отпътуване за София. Предполагаемо пристигане – около 19.30 часа.

Крепостта “Перистера”

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Групова медицинска застраховка от ЗД Евроинс АД
  • Екскурзоводски беседи и водач от Агенцията по време на пътуването

Цената не включва:

  • Входната такса за Плиоценския музей в Дорково – 5 лева за възрастни, 3 лева за деца
  • Входната такса за фабриката за килими – 2 лева на човек
  • Входната такса за крепостта „Перистера“ – 4 лева на човек