Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Добърско и Горно Драглище

  • Еднодневна екскурзия
  • 22 януари 2022 (събота)
  • Цена: 35 лева

Отпътуване в 7:00 от квартал Казичене и в 7:30 от Руски паметник- София, по маршрут София – село Добърско.

Разходка в село Добърско – малко селище, отстоящо на 20 километра от Банско и Разлог. Сгушено в полите на Рила планина, то добива популярност с църквата  „ Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“.  Голяма мраморна плоча, вградена пред олтара, свидетелства, че църквата е построена през 1212 година, а е изписана през 1614 г.

В църквата има над 460 изображения, като някои от тях не следват общоприетите норми.

Това, което прави толкова популярна църквата, е изображението на сцената „Преображение Господне“, на която Иисус е изобразен в нетварна (несъздадена) светлина, която според популярното народно възприятие наподобява „ракета“. Любопитен е и броят на образите на жени – светици в храма, те са повече от 30.

Днес храмът е паметник на културата с национално значение.

По тези земи са живели тракийските племена беси. Свидетелства за тракийския произход на селото са открити при разкопки на ливада до пътя към Спасов мост. Намерена е плоча с изобразен херос, или така наречения Тракийски конник, датирана около VII-VI век преди Христа.

Добърско пази и интересна легенда за Самуиловите войници. След като били ослепени, те намират облекчение на болката си в извора при село Добърско.Затова и до днес водата от църковната чешма се приема за целебна.

След разходката в Добърско, групата отпътува за селo Горно Драглище. То се намира на 5 км от Добърско.

Там ще обядваме в „Къща за гости Дешка”. Красива, изградена във възрожденски стил, и пазеща местните народни традиции, къщата за гости „Дешка” привлича с вкусния обед и с цялата атмосфера на отминалите местни обичаи.

Всеки посетител, ако желае, облича местна носия и се потапя в умението на тъкането, плетенето и готвенето. По-чевръстите от нас ще извият и едно българско хоро.

Менюто, което домакините предлагат, включва: салата, пататник, капама, тиквеник и …ялова баница. И, разбира се – чаша местна ракия. Ще звучи музиката на Горно Драглище!

Цената включва: 

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Посещения на обектите по програмата
  • Групова медицинска застраховка
  • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва: 

  • Входен билет  за църквата в Добърско – 2 лева на човек
  • Цената на обяда в „Къща за гости Дешка” – 20 лева на човек.