Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Добърско и Благоевград, Еднодневна екскурзия, 13 юни 2020, събота, Цена: 32 лева.

Отпътуване в 7:00 от квартал Казичене и в 7:30 от Руски паметник- София, по маршрут София – село Добърско.

Разходка в село Добърско – малко селище, отстоящо на 20 километра от Банско и Разлог. Сгушено в полите на Рила планина, то добива популярност с църквата  „ Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“.  Голяма мраморна плоча, вградена пред олтара, свидетелства, че църквата е построена през 1212 година, а е изписана през 1614 г.

В църквата има над 460 изображения, като някои от тях не следват общоприетите норми.

Това, което прави толкова популярна църквата, е изображението на сцената „Преображение Господне“, на която Иисус е изобразен в нетварна (несъздадена) светлина, която според популярното народно възприятие наподобява „ракета“. Любопитен е и броят на образите на жени – светици в храма, те са повече от 30.

Днес храмът е паметник на културата с национално значение.

По тези земи са живели тракийските племена беси. Свидетелства за тракийския произход на селото са открити при разкопки на ливада до пътя към Спасов мост. Намерена е плоча с изобразен херос, или така наречения Тракийски конник, датирана около VII-VI век преди Христа.

Добърско пази и интересна легенда за Самуиловите войници. След като били ослепени, те намират облекчение на болката си в извора при село Добърско.Затова и до днес водата от църковната чешма се приема за целебна.

След разходката в Добърско, групата отпътува за Благоевград.

Пешеходна разходка в центъра на Благоевград, след което се отправяме обратно към София.

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, посещения наобектоте по програмата и екскурзоводско обслужване.

Цената НЕ включва: входен билет  за църквата в Добърско – 5 лева на човек.