Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Димитровден в град Пещера и село Исперихово

  • 26 октомври 2020
  • Цена: 27 лева

Тръгване в 7.30 от Руски паметник.

Град Пещера възниква в края на XVIII век от българи- преселници от районите на Костур и Корча.

Във възрожденската епоха тук е извършено огромно строителство на църкви, мостове, чешми, къщи, училища от майсторите на пещерската и брациговската архитектурно-строителна школа.

По случай Димитровден туристите ще присъстват на архиерейската празнична литургия, на която ще бъде извършен и чинът „обновление” на храма. „Св. Димитър“ е истински шедьовър на каменната архитектура и скулптура.В западната си част храмът има двуделно преддверие и двуетажна емпория.Колоните, които разделят храма, са каменни. Дървеният иконостас е изваян с красива дърворезба във възрожденски стил. Много от иконите са по-стари от самия храм, построен през 1825 г.Такива са иконите на Св. Богородица, на Св. Георги, на Св. Димитър и други.

По желание – ще бъде посетена и легендарната църква „Света Петка“, намираща се близо до Историческия музей в града.

В центъра на Пещера, в ресторанта на хотел „Хийт“ туристите ще опитат от прекрасната „татлия“ – сладкиш, типичен за района.

Обяд в Пещера.

Отпътуване за село Исперихово, за да бъде посетен и празнуващият там храм, посветен на Свети Димитър. Запознанство с храма, разходка сред селото, при времева възможност – посещение на Зоната с местообитание за скални врабчета и лястовици,  лисици и други диви животни.

В 17.30 – отпътуване за София.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Посещения по програмата
  • Присъствие на водач от Агенцията по време на пътуването
  • Групова медицинска застраховка от ЗД Евроинс АД

Цената не включва:

  • Застраховка”Отмяна на пътуването” – препоръчваме сключването на такава застраховка!