Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Гърция – Марония,Порто Лагос и Кавала, 10-12.07.2020, петък-неделя, Цена: 229 лв.

*Посещават се и Александруполис и Есими – по стъпките на Капитан Петко Войвода!

1 ден, петък

Тръгване на 10.07., петък, в 7.30 от пл. Руски паметник по посока: Пловдив, Кърджали, Комотини.

13.30 – обяд в Комотини с българско име Гюмюрджина. Разглеждане на Стария град с Часовниковата кула, Старата църква и чаршия. До 1890 г. в града е имало българска община, църква и архиерейско наместничество.

15.30 – Пътуване към Марония, града на Капитан Петко воевода. В Марония се разглеждат: храмът „Свети Йоан Кръстител, в който се е черкувал Капитан Петко воевода, Историческият музей, пресъздаващ възрожденското минало на града, и чешмата на кап. Петко. Наблизо се намира пристанът на Марония на Бяло море, наречен от местните хора „Свети Харалампий“.

17.30 – отпътуване за град Александруполис. Настаняване в хотел 3*, свободно време за плаж и разходка по крайбрежието, време за лично запознанство с града, време за разглеждане на популярния морски фар на Александруполис. Крайбрежните кафенета и бузуки- клубове са харесвано място за отмора.Нощувка в Александруполис.

2 ден, събота

Закуска в хотела. Посещение на катедралния храм „Свети Николай“ – много обичана е иконата на Св. Николай, заради чудесата, свързани с нея.
Музеите тук са: Историко-географски, Музей по природна история и Църковен музей на Тракия.

Пътуване за село Есими – Доганхисар, родното място на Капитан Петко воевода. Там се посещава хотелът „Сафари“, в двора на който е изграден паметник на Капитан Петко. Обяд в Есими.

Пътуване за Александруполис и Порто Лагос.

15.30 – Порто Лагос – разглеждане на Плаващите манастири в езерото Вистонида – Буругьол. В езерото живеят много защитени екземпляри – редки видове орли, пеликани, ибиси, костенурки, както и голяма популация на розово фламинго. Посрещат ни два малки, кокетни манастира сред водите на езерото –много туристи идват тук, за да се поклонят на иконата на Божията майка, донесена от манастира “Ватопеди“, известна с много чудеса.

Плаж в близкия курорт Фанари. Нощувка в хотел 3* във Фанари.

3 ден, неделя

8.30 – Закуска в хотела. По желание – участие в неделната света литургия в местния храм. Освобождаване на хотела и пътуване към градчето Неа Карвали, в храма на което са положени чудотворящите мощи на единия от Тримата светители на Православието – свети Григорий Богослов.

Пътуване към Кавала.

14.00 – Пристигане в Кавала. Обяд в таверните около Старото пристанище. Разглеждане на кв. Панагия с местния храм над морето, къщата-музей на Мехмед Али , Имарета – възможност за кафе-пауза. Желаещите ще се изкачат сред тесните улички до крепостта Кастро, откъдето се разкрива най-красивият поглед към бялата Кавала.

17.30 – отпътуване за София.

Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус, гранични и пътни такси
  • 2 нощувки със закуски в хотели 3* – една в Александруполис, една във Фанари
  • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 2000 евро на ЗД Евроинс
  • Присъствие на водач-екскурзовод от Агенцията по време на пътуването.

Цената НЕ включва: стойността на билетите при посещаване на музеите в Марония, Александруполис и крепостта в Кавала. Музеите се посещават по желание!