Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Възрожденското Дряново с манастира и близките водопади

Една различна екскурзия

 • 10 април 2021
 • Цена: 36 лева
 • Тръгване в 7.00 от Руски паметник по посока Габрово- Дряново.

Дряново е един от най-богатите на забележителности градове в България!

Храмът “Свети Никола” в Дряново

В Дряново ще бъдат разгледани:

 • Храмът „Свети Никола“ – един от шедьоврите на майстор Колю Фичето. Построен през 1851 година, той се намира в центъра на града. Църквата е уникална и представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария, вписана в сградата на самия храм, а не обособена като отделна постройка. Външните фасади на църквата са с богата украса,а вътрешното пространство впечатлява както с красивата извивка на балконите на емпорията(женското отделение), така и с релефите на капителите на вътрешните колони. Стенописите са от 1926 г., като три от иконите в иконостаса са дело на Станислав Доспевски.
 • Ще минем по моста над река Дряновска, построен от Уста Колю Фичето, а до него са Духовниковата чешма и паметникът на Майстора.
Мостът над река Дряновска
 • Ще посетим Икономовата къща, която днес е художествена галерия,като на  втория етаж има прекрасна колекция от икони и църковна дърворезба от периода XVII-XIX век, събрани от Дряновския край. Къщата е построена от Колю Фичето през 1859 година.
 • Ще разгледаме и уникалната Лафчиева къща, за построяването на която не е използван нито един гвоздей!
Лфчиевата къща
 • А точно срещу Часовниковата кула – построена през 1778 година, се намира най-прецизната Релефната карта на България – изработена през 1962 година с размери 6,90 на 4,30 метра.
 • Ще бъде разгледана и църквата „Света Троица“ – построена през 1847 г., известна с красиво резбования си таван – да не забравяме, че Рачо Стоянов е от Дряново и той създава една от най-хубавите български пиеси“Майстори“ с такава тематика!
 • При времева възможност или по желание ще бъде посетен и Музеят „Колю Фичето“, който представя делото на най-именития ни български строител! Експозицията представя макети на строежите, архивни и нови снимки, инструменти от епохата и лични вещи на Майстора.

Пътуване към Дряновския манастир.

Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ е разположен в красива клисура, образувана от река Дряновска, която се врязва във високите скали наоколо, част от платото Стражата.

В неговия район е и пещерата „Бачо Киро“ – първата благоустроена за туристи пещера в България. Тук са открити едни от най-старите следи от живот на Балканския полуостров. Внимание! – посещението на пещерата не е включено в програмата, но тя може да се посети индивидуално от турист, който желае!

Манастирът е построен през 1206 г. от цар Калоян по повод пренасянето на мощите на Свети Михаил Воин от Потука в Търново. По времето на революционните борби тук често се прислоняват о. Матей Преображенски и Васил Левски. През Априлското въстание четата на поп Харитон 9 дни се отбранява в самия манастир. В манастира има паметник-костница на героите от Април 1876 г. Днес манастирът е действащ, мъжки манастир с красива църква.

До Дряновския манастир има няколко лесно достъпни водопада.

Дряновски манастир

Първият от тях е Сини вир – по пътеката вляво от мостчето в края на паркинга, сред прохладна горичка се стига до него за 10-на минути. Под него се е образувало живописно езеро, а в близките скали се е оформила малка езерна пещера.

Наблизо, по пътя към пещерата Бачо Киро, се намира вторият водопад Андъка – красив и вълнуващ! Малко над него има още един водопад на река Андъка.Самата река се влива в Дряновска река при манастира.

Пътеката минава по величествените скали около Дряновския манастир, разкривайки удивителни панорамни гледки към него. Надморската височина по маршрута варира между 270 и 510 m.

Дряновски водопад

В 17.00 групата потегля обратно за София. Очаквано прибиране към 20.00 часа.

Цената включва:

 • Пътуване с лицензиран автобус
 • Присъствие на водач от Агенцията и екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Групова медицинска застраховка от ЗД Евроинс АД

Цената не включва:

 • Стойността на билетите в посещаваните къщи-музеи, както и цената за посещението на пещерата Бачо Киро- 5 лева на човек за пълната обиколка от 3600 метра.