Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Жеравна, Котел и Медвен

29 – 30 август 2020

*Цената включва: транспорт, 1 нощувка със закуска в Еко комплекс „Воеводски“ – с.Катунище, посещения по програмата и присъствие на екскурзовод – водач от Агенцията по време на пътуването.

1 ден, събота – Жеравна

Тръгване в 7.30 от Руски паметник по магистрала „Тракия“ – посока Пловдив – Сливен – Жеравна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Жеравна се намира в Югоизточна България и в миналото се е наричала Жеруна. Тя е световен архитектурен паметник. В нея са съхранени около 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка една от които е на възраст от 150 до 300 години. Стаите на къщите са с резбовани тавани и имат изящни апликации по вратите, прозорците и иконостасите. Подовете им са застлани с тъкани килими от този край.

Старото училище днес е превърнато в галерия, запазени са и доста дюкяни, чешми и стари ханове.

Към 12.30 групата пристига в града. Обяд в Жеравна.

Ще бъде разгледана църквата „Свети Николай“, построена през 1834 г. Днес към храма е подредена богата експозиция от икони от XVIII и XIX в.

Ще бъдат посетени: родната къща на Йордан Йовков и музеят “Бит и култура на Жеравна през Възраждането“. При желание на туристите може да бъде разгледана и художествената галерия “Жеравна”, поместена в Старото класно училище.

Вечеря и нощувка в Еко комплекс „Воеводски“ – село Катунище. Хотелът е изграден като старинна котленска къща с всички съвременни удобства за туриста.Закуската се поднася на блок-маса.

Еко комплекс „Воеводски“

2 ден, неделя – Котел и Медвен

Закуска и напускане на хотела.

Отпътуване за Котел. Това е градът на Стефан Богориди и Гаврил Кръстевич, на Георги Раковски и Петър Берон, град с богата и героична история. Тук могат да бъдат видени образци на дървената народна къща от Възраждането.

В Котел туристите разглеждат: Природонаучният музей с много богата сбирка и Историческият музей в частта „Котленски възрожденски бит“ – „Старокотленски килими и тъкани“.

Отпътуване за село Медвен, обяд в екоселище “Синият вир“ – на 1 км от Медвен.

В самото село Медвен се разглежда къщата -музей на Захарий Стоянов. Селото е разположено по поречието на Медвенска река.

Отпътуване за София към 16.30 часа.

Пристигане в София – около 21.30 часа.

*Цената НЕ включва стойността на вечерята в Еко комплекс „Воеводски“. Вечерята се заплаща на място.