Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Врачешки манастир”Свети Четиридесет мъченици” – храмов празник, 09.03.2020, понеделник, Цена: 17 лв.

Тръгване на 09.03., понеделник, в 7.30 от Руски паметник.

Присъствие на празничната света литургия в манастира. След края на службата всяка година на храмовия празник сестрите от манастира раздават курбан за здраве.

Свободно време в манастира.

Пътуване до Скравенския манастир“Свети Николай“ – основан по времето на Второто българско царство.Разрушаван и възстановяван няколко пъти, манастирът е преоткрит отново през 1938 г. Храмът на манастира е изографисан през последните години с дарителската помощ на граждани от Ботевград и Скравена.

На „пост“ през манастира от цели 520 години е величествен дъб с огромна корона.

В ранния следобед – към 15.30 часа – туристите се отправят обратно към София.

***

Врачешкият манастир “Свети Четиридесет мъченици” е построен по времето на Второто българско царство, след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9-ти март 1230г.

След победата, която се случила в деня, в който се празнуват св. Четиридесет мъченици, цар Иван Асен II решава да построи няколко църкви и манастири в чест на светиите, сред които е и Врачешкият манастир.

При кърджалийските набези през 18-ти век манастирът е сринат и потъва в забрава до 1890г., когато според предания Света Богородица се явява на местния младеж Атанас Якимовски, докато той пасе стадото си под манастирската круша. Божията Майка му показва мястото на опожарените сгради и лековитото аязмо недалеч от манастира и му поръчва да възстанови обителта.

Младежът споделя видението си със селския свещеник отец Петър Цанов, който събира съселяните и те откриват основите на стария манастирския храм и неповредена икона на Пресвета Богородица.

Днес манастирът е девическо общежитие, напълно обновен е и в храма отново посреща посетителите си запазената чудотворна икона на Божията Майка, открита след съновидението на младия овчар.

Дворът на манастира е зелен и изпъстрен с множество цветя, а в близост до обителта – на около 20-30 мин. пеш по горска пътечка се намира лековитото аязмо, което Света Богородица посочва на овчаря.