Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Велико Търново и манастирите

05 – 06 август 2020

Цена : 85 лева

Килифаревски, Преображенски, Присовски, Плаковски и Къпиновски

1 ден, 05.08.2020 г, сряда

Тръгване на 05.08.2020, сряда, в 7.30 от Руски паметник.Пътуване по магистрала Хемус по посока Велико Търново – 222 км.

В 11.30 групата пристига в старата столица и се отправя на пешеходна разходка от Стамболовия мост и Художествената галерия по легендарната улица “Гурко” към Учредителното събрание, Митрополията и хълма Царевец!

Обяд на Самоводската чаршия сред множеството ресторантчета и дюкяни.

По желание – Разглеждане на хълма Царевец с Тронната зала на българските царе и Балдуиновата кула.

В 15.00 туристите се отправят към Килифаревския манастир “Свето Рождество Богородично“”, който отстои на 14 км от Велико Търново.

Килифаревският манастир е основан през 1348 г. От  Св. Теодосий Търновски с подкрепата на цар Иван Александър.В него учат Патриарх Евтимий, Ромил Бдински и Киевският и Московки митрополит Киприан.В настоящия си вид е създаден от уста Колю Фичето през 1840 г.

Завръщане в Търново и настаняване в хотел „Боляри“ 3*, в центъра на Стария град.

20.00 – По желание – присъствие на бдението в Преображенския манастир„СВ. Преображение Господне“. Пристигане и разглеждане на манастира. Красивите стенописи и олтарни икони са рисувани от Захари Зограф и Станислав Доспевски, племенник на Захари Зограф.

Нощувка в хотел „Боляри“3* в центъра на Велико Търново.

*Хотелът се намира на 200 м от Самоводската чаршия, в идеалния стар център на Търново. Модерно обзаведен, той има всички удобства на отличен европейски хотел. Оттук се откриват панорамни гледки към река Янтра и хълмовете Трапезица и Света гора.

2 ден – 06.08.2020, четвъртък

Закуска в хотела.

Тези, които желаят, присъстват на празничната света литургия в старинния храм “Свети Цар Борис”, познат още като “Св. Св. Константин и Елена”, построен от уста Колю Фичето.Изключително въздействащи са архитектурата и иконописта в храма, иконите са дело на тревненските майстори.

Преди отпътуването към София туристите разглеждат близкостоящите манастири: Присовски, Плаковски и Къпиновски.

Присовският манастир “Св. Пантелеймон” – село Присово – е основан през 1870г. като “семеен“ манастир , по настоящем е женски манастир, част от Велико-Търновската епархия.

Плаковският манастир е красиво заслонен от планината, основан е по време на Второто българско царство. Разрушаван, опожаряван и отново въздигнат  през 1845 г от Уста Колю Фичето, днес е действащ, мъжки манастир.

Къпиновският манастир е основан през 1272г. по времето на цар Константин Асен – Тих. Опустошаван няколко пъти по време на робството , той е възобновен през 1835 г. Тогава е построена и сегашната църква “Св. Николай“ с красив олтар и стенописи.

До манастира се намира и красивият Къпиновски водопад.

Обяд в района на манастира.

В 16.30 групата отпътува за София.

Цената включва:

* Транспорт с лицензиран автобус 3*

* 1 нощувка със закуска в Хотел „Боляри“3*- ВеликоТърново

* Екскурзоводско обслужване по програмата

Цената НЕ включва:

  • Входната такса за посещение на хълма Царевец – 6 лева за възрастен