Туристическа агенция "Ваканция Роза"

Великден в Охрид – „Перлата на Македония“, 18 – 20.04.2020, събота-понеделник, Цена: 156 лв.

Посещават се: Охрид, манастирът “Свети Наум”, Струга, село Калища, Битоля и Прилеп.

1 ден, събота, 18.04.

Тръгване на 18.04., събота, в 7.00 от площад Казичане и в 7.30 от площад Руски паметник по посока Гюешево/Деве баир, Скопие – 240 км.

11.30 – Кратък престой в Старата чаршия на Скопие за кафе и обяд. Посещение на историческия храм “Света Троица”, където е погребан българският воевода Гоце Делчев, и разглеждане на площад “Македония” в центъра на града.

Към 16.30 групата пристига в Охрид и ще бъде настанена в хотел „Монтенегрo Ин“3*/ Hotel Montenegrо Inn 3*, разположен близо до Стария град и Охридското езеро.

Свободно време за разходка в Стария град – вековните чинари, тесните улички, старата джамия и храмът на височина ви връщат в роман на Димитър Талев и във възрожденското българско време. Тук са откритите кафенета, отрупаните с лакомства витрини, а също и магазините с накити от красив охридски бисер.

По желание – присъствие на нощната Възкресна света литургия в близкия храм „Света Богородица Успение”.

2 ден, 19.04., неделя, Христос Воскресе!

8.30 – Закуска в хотела и пешеходна обиколка на Стария град с посещение на историческите храмове “Свети Пантелеймон и Свети Климент”, “Света Богородица Перивлепта”, “Свети Йоан Канео”, “Света София”и Самуиловата крепост. (При по-затруднено придвижване по хълма Плаошник, където са разположени обектите, програмата ще се осъществи в облекчен вариант и ще бъдат разгледани само 3 храма – “Св. Климент и Св. Пантелеймон”,”Св. Богородица Перивлепта” и “Св. Йоан Канео”. Изкачването по Самуиловата крепост също е по желание.)

В 11.30 часа групата потегля към манастира “Свети Наум” с красивия парк и храма на Света Петка.

20.00 – Празнична вечеря с жива музика в ресторант „Белведере“ или подобен на него – допълнително заплащане от 12 евро на човек.

3 ден, 20.04., понеделник, Възкресение Христово!

7.30 – Закуска в хотела и отпътуване за град Струга и село Калища. Разглеждане на манастира в Калища с чудотворната икона на Света Богородица и на град Струга с родната къща на Братя Миладинови и централната улица с изворите на р. Църни Дрим.

11.00 – Отпътуване за Битоля и Прилеп.

В центъра на Битоля местата за посещение са: легендарната улица „Широк сокак“, Часовниковата кула и възрожденският храм „Свети Димитрие“.

15.00 – В Прилеп- градът на Димитър Талев – разходка в центъра на града. При времева възможност: посещение на крепостта Марковите кули или на родната къща на писателя Дим.Талев.

16.30 – отпътуване за България.

Пристигане в София – около 21.30 часа.

Цената включва:

*2 нощувки със закуски в хотел „Монтенегро Ин“ 3*/Montenegro Inn 3*, разположен в центъра на Стария Охрид.

*Транспорт с лицензиран автобус 3*
*Екскурзоводско обслужване от Агенцията и присъствие на местен гид

*Медицинска застраховка с лимит на отговорност 2000 евро от ЗД Евроинс.

Цената НЕ включва: стойността на празничната вечеря – 12 евро на човек – заплащане на място.

***

Допълнителна информация:

Манастирът “Свети Архангели”, по-известен като “Свети Наум”, се намира на брега на Охридското езеро, заобиколен е от красив парк, в който спокойно се разхождат пауни.Близо е до границата с Албания и отстои на 30 км югозападно от Охрид.Той е посветен на Кирило-Методиевия ученик Свети Наум Охридски, който основава манастира в края на 9 век и по-късно е погребан там.Много от поклонниците твърдят, че сърцето на светеца още бие и те го чуват ясно!

Охридските стари църкви, както и самият град Охрид, са част от българското културно наследство и са под защитата на ЮНЕСКО. В храма “Свети Климент и Свети Пантелеймон”се намират мощите на Свети Климент Охридски. В “Света София” се венчава българският цар Самуил, а до 1797 г. там се е помещавала Охридската българска архиепископия. В храма “Свети Йоан Канео” се е венчал българският цар Иван Асен II, а църквата “Света Богородица Перивлепта” – Всевиждаща! е уникална със своите стенописи и като постройка е идентична с архитектурата на търновските и несебърските храмове от 9-11-ти век.

Градовете Струга, Прилеп и Битоля са неразделна част от българската история. А Охрид е „перлата на Македония” – както местните хора казват!