Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Брацигово, Пещера и пещерата „Снежанка”

  • 20 юни 2021 (неделя)
  • Цена : 28 лева
  • Тръгване в 7.30 от Руски паметник и в 8.00 от кв. Казичене.

Най-напред ще посетим град Брацигово. Китното Брацигово  е разположено в полите на Родопите.  Заради мекия климат в миналото основен поминък на населението е било отглеждането на маслодайна роза –  понастоящем този поминък се възражда и полята около града са изпъстрени с рози!

Ще бъде разгледана единствената в България експозиция „Брациговска архитектурна школа“, която представя дейността на брациговските майстори в Османската империя.

Тези, които желаят, могат да посетят църквата „Свети Йоан Кръстител” с най-високата камбанария на Балканите.

Особен интерес за нас, българите, представлява и експозицията в родната къща на Васил Петлешков. Обяд в гр. Брацигово.

Посещение на пещерата „Снежанка” – намира се на 5 км oт град Пещера в посока към гр. Батак. От паркинга до пещерата туристите извървяват 30-минутно пешеходно придвижване по лесна за движение пътека.
Пещерата е образувана от Новомахленската река. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г.пр.н.е. е била обитавана от древните траки.
„Снежанка”  е сравнително малка пещера, но е изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, както и едноименната „Снежанка” – сталагмит с формата на девойка, чакаща своя принц.  В нея има няколко красиви зали: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“, „Вълшебната зала”. В пещерата живеят 4 вида прилепи.
Пещерата е благоустроена и е отворена за посетители всеки ден.

Пещерата “Снежанка”

Отпътуване към Пещера. Градът  възниква в края на XVIII век от българи- преселници от районите на Костур и Корча.

Във възрожденската епоха тук е извършено огромно строителство на църкви, мостове, чешми, къщи, училища от майсторите на пещерската и брациговската архитектурно-строителна школа.

Туристите ще разгледат монументалната църква „Св. Димитър“, както и Историческия музей в града.По желание – ще бъде посетена и известната с много легенди църква „Света Петка“, намираща се близо до Музея.

Групата ще се запознае и с изключително привлекателния музей „Автомобилите на социализма“, разположен в една от залите на хотел „Хийт“3* в гр. Пещера. Музеят потапя посетителите си в атмосферата  на отминалото време на социализма от 1945 до 1989 г. Тук могат да бъдат видени множество предмети от това време, които ни връщат назад в света на детството.

В ресторанта на хотел „Хийт“ туристите ще опитат от прекрасната „татлия“ – сладкиш, типичен за района.

В 17.30 – отпътуване за София.

Град Пещера

Цената включва:

-Транспорт с лицензиран автобус
-Групова медицинска застраховка от ЗД Евроинс АД
-Екскурзовод – водач по време на пътуването.

Цената не включва:

-Стойността на билетите за посещаваните обекти – Пещерата „Снежанка” и Музеят „Автомобилите на социализма” в Пещера,Историческият музей в Пещера и Музеят „Брациговска архитектурна школа” в Брацигово
-Застраховка „Отмяна на пътуването”(Препоръчваме сключването на такава застраховка).