Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Босна и Херцеговина -Вишеград и Сараево – 11-13.04.2020, събота – понеделник , Цена: 256 лв.

3 дни/ 2 нощувки със закуски и вечери в хотели 3* – една нощувка във Вишеград и една нощувка в Сараево

1 ден – 11.04., събота

Тръгване в 6.00 от Благоевград и в 7.30 от София – пл. Руски паметник.

Пътуване по маршрут: Благоевград – София – Ниш – Крушевац – Върнячка баня – 382 км.

Към 15.00 – Обедна почивка в курорта Върнячка баня – време за обяд и разходка сред красивия градски парк.

17.00 – отпътуване за Вишеград – 192 км.

Около 20.00 – пристигане във Вишеград- първият град от Босна и Херцеговина. Градът става световно известен със своя каменен мост над река Дрина, благодарение на Иво Андрич и неговия роман.Вековете преминават, епохите се сменят, но високите планини и надвесените над реката махали продължават да се оглеждат в зелените води на Дрина.

Вечерна разходка в града, настаняване и вечеря в хотела.

2 ден, 12.04., неделя

На сутринта групата ще разгледа централните улици на Вишеград и ще посети Каменград, известен още като Андричград, етноселище, разположено в самия Вишеград. Това е вторият проект на босненския  режисьор Емир Кустурица – комплекс, в който се смесват архитектурни стилове от всички исторически епохи на Балканите. В него има църква, театър, магазини, кафенета, ресторанти.В центъра на импровизираното градче се намира паметникът на писателя Иво Андрич.

11.30 – Пътуване към столицата Сараево. Сараево (Sarajevo) е заобиколен от Алпите,а през града преминава река Милячка. В Сараево си съжителстват  четирите основни религии  –  в историческия център една до друга се извисяват православна църква, католическа катедрала,джамия и синагога.Туристическо място за посещение е и Латинският мост, печално известен с убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд.

Пешеходната обиколка заедно с местен екскурзовод включва старите улици, построени през различни епохи – османска , австро-унгарска и сръбска. Любимо място за туристите е Баш чаршията със своите дюкяни от началото на 20 век. Посещава се и старинният храм от 6-ти век, в който се пазят мощите на Света Текла.

Свободно време, вечеря и нощувка в хотела.

3 ден – 13.04.2020, понеделник

7.30 – Закуска и напускане на хотела. Отпътуване за България. По пътя обратно при курорта Мокра гора се посещава Дървен град – етносело – създанено от Емир Костурица.Туристите ще се потопят в обстановката на типично сръбско село с площад, улици,църква, кино и два ресторанта.Обяд в Дървения град.По желание и при възможност – пътуване със стария влак-музей “Носталгия” по железницата “Шарганска осмица”.

В определени моменти от годината тук се организират семинари за хора, които искат да създават кино, да рисуват, да творят.

По обяд – отпътуване за България.

Пристигане в София и Благоевград късно вечерта.

Цената включва:

* Транспорт с лицензран автобус 3*

* 2 нощувки със закуски и вечери в хотели 3* – по една във Вишеград и Сараево

* Екскурзовод от Агенцията по време на пътуването

* Присъствие на местен екскурзовод при обиколката на Сараево

* Медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро на ЗД Евроинс, за лица над 65 г. – доплащане от 3 лв.

* Гранични и пътни такси